Armta de teracota

Armata de teracota din Xian – China

 

Cand vine vorba de realizarile poporului chinez nu ar trebui sa ne mire faptul  ca acum aproximativ 2.200 de ani, un imparat a fortat 700.000 de oameni sa trudeasca la un imens mormant care sa-i aduca “nemurirea”.

Acest mormant cuprinde in total 8000 de soldatei de teracota, unii mai mari, altii mai mici, cu diferite grade militare, tunsori, priviri, fizionomii.

Pe langa cei 8.000 de infanteristi, arcasi, ofiteri, cele 130 de care cu 520 de cai si 150 de cavaleristi, colectia cuprinde si acrobati sau muzicieni. Statuile sunt in marime naturala, soldatii masurand intre 1,66 m si 1,87 m si sunt extrem de detaliate, toate figurile fiind diferite.

Armta de teracota

Armta de teracota

Soldateii sunt impartiti in trei hangare, cel mai impresionant fiind hangarul numarul 3, ce contine peste 6000 de soldatei. Fiecare este imbracat si pozitionat conform gradului sau military, arcasii sunt asezati in genunchi, iar unii dintre ei sunt calare.

Oamenii de stiinta spun ca toate statuile au fost vopsite in culori care variaza de la rosu sau galben pana la verde sau roz. Desi culoarea s-a sters in timp si foarte putine dintre ele mai prezinta urme de vopsea, arheologii au gasit urme ale pigmentilor in solul din jurul lor.

Armta de teracota

Armta de teracota

Xian era un oras neinsemnat pe harta turismului mondial. El fusese punctul terminus al legendarului Drum al Matasii care in Evul Mediu legase Venetia si Constantinopolul de China traversand muntii si deserturile Asiei Centrale, fusese capitala unei Chine imperiale de dinainte de Hristos, dar, in ultimele secole, Xian intrase in umbra.

Asta pana intr-o zi de martie a anului 1974,cand un fermier chinez a descoperit situl arheologic al soldatilor de teracota. Un an mai tarziu, arheologii anuntau ca au descoperit trei morminte ce adapostesc nu mai putin de 6.000 de soldati din lut. De atunci, numarul soldatilor s-a tot marit, iar surprizele nu par sa se opreasca aici.

Dupa descoperire, vestea s-a raspandit repede in sat si tot atat de repede s-au nascut si primele temeri. Batranele satului au spus atunci ca sapaturile l-au deranjat pe Zeul Pamantului, asa ca la lasarea noptii au venit in locul cu pricina pentru a aduce ofrande zeului.

Pentru acei oameni, a fost momentul vietii lor – faceau probabil cea mai mare descoperire arheologica a secolului al XX-lea dupa descoperirea mormantului lui Tutankhamon in Egipt. Iar Xian revenea peste noapte pe harta oraselor musai de vizitat.

Armta de teracota

Armta de teracota

Cercetarile specialistilor arata ca, de fapt, povestea ineditei armate incepe in urma cu doua milenii, in perioada 221 – 206 i. Hr.

Armata a fost construita din ordinul primului imparat al dinastiei Qin: Qin Shi Huang.

Qin Shi Huang, primul imparat chinez, si-a inceput mormantul imediat cum a preluat puterea. Asemanator vechilor egipteni, chinezii credeau in nemurirea sufletului si de aceea imparatul a dorit sa fie pazit de soldati in marime naturala, diferentiati dupa rangul militar.

Imparatul Qin este cel care a unificat China si a unit toate zidurile din tara, formand Marele Zid dar si cel care a dat numele Chinei, a standardizat moneda si unitatile de masura, dar si scrisul.

Desi a facut multe lucruri bune, Qin a fost totusi un imparat excentric care a folosit sume imense de bani si peste 700.000 de oameni la constructia mormantului sau si si-a ingropat de vii zeci de amante.

De la uniforme, la trasaturile si expresia fetei, de la par, la armura, fiecare soldat a fost puternic individualizat. Punctul lor comun? Toti au fost realizati in marime naturala si recreeaza o armata adevarata de la soldati, la generali, de la cavalerie la fanfara.

Tehnica de realizare e uimitoare, spun specialistii, pentru ca ea imbina productia in serie, atat de obisnuita in zilele noastre, si arta mestesugarilor. Capetele, bratele, picioarele si corpurile soldatilor au fost create separat din lut, arse si abia apoi asamblate. Spre final au intervenit mesteri priceputi in crearea detaliilor (fete, imbracaminte etc.), pentru ca la sfarsit fiecare statuie sa fie asezata la locul ei, in functie de rangul soldatului si de indatoririle acestuia. Pentru arta chineza, statuile reprezentand soldati aflati in genunchi sunt considerate a fi cele mai de pret, avand in vedere finetea si varietatea detaliilor.

Armele originale cu care a fost inzestrata armata au fost furate de hoti. Imparatul anticipase astfel de probleme si a dat ordin sa fie construit un… sistem anti-efractie. Mestesugarii vremii au construit un dispozitiv de arcuri si sageti cu actiune automata si care trebuia sa raneasca orice intrus. Se pare ca eficacitatea sistemului nu a atins cotele dorite, iar acest fapt poate fi incadrat la exceptii. Este cunoscut faptul ca Qin Shi Huang acorda o mare atentie dotarii armatei sale si rasplatea inventiile militare cu pungi de aur.

Stiinta mestesugarilor antici a fost pusa la incercare si atunci cand au cautat formula prin care coloritul statuilor sa doinuie peste ani. Se pare ca toti luptatorii au fost decorati in culori stralucitoare, insa cele doua milenii petrecute in adancul pamantului le-au sters vopseaua. De o surpriza placuta au avut parte cercetatorii in aprilie 1999 cind au descoperit sase soldati pe ale caror corpuri se gaseau portiuni mari de vopsea colorata.

Pana acum, arheologii nu au excavat mormantul propriu-zis al imparatului, insa folosindu-se raze infrarosii, au incercat sa reconstituie mormantul acestuia, despre care se spune ca ar avea tavanul batut cu pietre pretioase si ca rauri de mercur ar curge prin el.

Cercetarile contemporane au relevat faptul ca in solul din jurul mausoleului concentratiile de mercur sunt de o suta de ori mai mari decat media normala, asa ca specialistii nu exclud posibilitatea ca o parte din legende sa fie adevarate. In ceea ce priveste supozitiile uciderii muncitorilor, nici aceste povesti nu sunt de neglijat: Qin Shi Huang era recunoscut pentru cruzimea lui. Se spune ca a dat ordin ca zece mii de prozinieri sa fie ucisi in fata lui; a scos in afara legii invataturile lui Confucius si a ingropat de vii multi invatati confucianisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *