Blue Mountains

Blue Mountains

Aflati la 50 de kilometri de Sydney, Blue Mountains sunt o destinatie obligatorie pentru toti cei ce viziteaza New Sout Wales.

Nu sunt un grup de munti inalti avand inaltimi ce nu depasesc 1100 de metri dar sunt recunoscuti pentru peisajele pe care le prezinta.

 Muntii sunt preferati ca destinatie de vacanta de catre familii si de catre cei ce iubesc natura si sunt aventurieri.

Muntii Albastri se intind din vestul raului Nepean pana la raul Coxs , oferind iubitorilor de natura un spectacol impresionant, plin de viata.

Numele muntilor este dat de ceata albastra care pluteste deasupra lor, si care este creata de uleiul arborilor de eucalipt ce imbraca versantii, regiunea fiind dominata de padurile de eucalipt.

Zona este alcatuita dintr-un platou de gresie in care se gasesc numeroase zone abrupte si chei ce ajung pana la 760 de metri adancime, cascade si alte peisaje deosebite.

Acesti munti sunt una din cele mai reprezentative zone ale biodiversitatii din Australia, intrucat aici se gasesc numeroase specii de plante si animale ca: pinul Wollemi, menta Sydney, terebentina, cangurul gri, wallaby cu gatul rosu, wombatul.

Acest parc national ofera unele din cele mai bune trasee turistice din tara. Este un loc preferat de catre iubitorii de aventura, intrucat ofera activitati ca: alpinism, abseiling (coborarea controlata in jos de pe o stanca cu ajutorul unei franghii), canotaj etc. In Muntii Albastri turistii pot vedea Pestera Red Han, Pesterile Jenolan, Dealul Boyce, Dealul Piddington, Dealul York, Dealul Wilson, Cascada Celor Trei Surori si Cascada Wentworth, precum si alte privelisti minunate. Exista doua rute principale prin care pot fi explorati muntii, care trec prin Soseaua Vestica sau de-a lungul Liniei Clopotelor.

EchEcho Point o Point

Echo Point

Cea mai populara atractie in Blue Mountains este Echo Point, langa orasul Katoomba, zona recunoscuta pentru privelistea pe care o ofera asupra Vaii Jamison si asupra grupului de stanci supranumit Three Sisters – Trei surori

Muntii Albastri sunt vizitati in special in timpul verii, turistii preferand sa evite caldura excesiva de pe coasta Australiei.

O mare parte din zona Muntilor Albastri apartine de Parcul National al Marilor Munti Albastri, care este unul din cele 7 parcuri nationale din Australia, si de asemenea se afla pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO.

Cele trei surori

Cele trei surori

In functie de altitudine clima muntilor variaza . Astfel, in timpul verii, la 1010 metri inaltime, temperaturile sunt cuprinse intre 20 si 30 de grade Celsius, noaptea temperaturile scazand pana la 10 grade. In timpul iernii, ziua temperaturile sunt cuprinse intre 12 si 13 grade Celsius, iar noaptea ajung pana la -3 grade.In acesti munti ninge de 2 sau 3 ori pe an.

La altitudini ridicate, ceata este mult mai deasa decat la altitudini joase. Cele mai mari dezastre care afecteaza muntii sunt incendiile si furtunile puternice. In ultimii ani au izbucnit cateva incendii, in care au fost distruse zone din munti, insa fara pierderi majore.

Cele trei surori

Cele trei surori

Regiunea Muntilor Albastri din Australia a fost locuita timp de mii de ani de catre aborigeni. Cele mai vechi urme ale prezentei oamenilor in aceasta zona, au fost gasite in Pestera Mainilor Rosii, care se afla in apropiere de Glenbrook. In aceasta pestera a fost gasit un adapost in stanca cu desene realizate de adulti si copii. In timpul perioadei coloniale, englezii au considerat acesti munti de nestrabatut. Aceasta idee, desi gresita, le-a servit autoritatilor drept poveste pe care le-o spuneau condamnatilor, care alcatuiau marea majoritate a populatiei, pentru a-i impiedica sa incerce sa evadeze. Insa, in 1792, John Wilson, un fost condamnat, a fost primul european care a traversat Muntii Albastri. Acesta a locuit apoi impreuna cu aborigenii si a servit drept intermediar intre acestia si englezi. In ciuda realizarii sale, John Wilson nu a fost recunoscut oficial drept primul om care a gasit o ruta de traversare a muntilor. Mai tarziu, la inceputul secolului al 19-lea, au existat multi oameni care au explorat muntii. In 1813, o expeditie din care faceau parte Gregory Blaxland, William Lawson si William Charles, a traversat Muntii Albatri si a primit recunoasterea oficiala ca fiind primii care au traversat acei munti.

Blue Mountains

Blue Mountains

In 1814, guvernatorul Macquarie a ordonat construirea primului drum care sa traverseze Muntii Albastri din Australia, constructie care s-a incheiat pe 14 ianuarie 1815. Datorita acestui drum, depozitele bogate de carbune si sisturi din munti au inceput sa fie exploatate. In secolul al 19-lea au fost stabilite numeroase operatiuni miniere in diverse zone ale Muntilor Albastri, in urma carora au avut loc dezvoltari importante in regiune. Parcul National al Marilor Munti Albastri a fost propus pentru prima data in 1932, de catre conservationistul Myles Dunphy. Totusi Parcul National a fost creat abia in 1959, si a fost pus pe lista Centrlor Patrimoniului Mondial abia 41 de ani mai tarziu, in 2000. Astazi, Muntii Albastri sunt una din cele mai populare locatii frecventate de turisti, din Australia. Un mod foarte bun de a vizita acesti munti este cu trenul, de la Sidney la Katoomba, care opreste in cateva zone din Muntii Albastri, sau cu autobuze care ofera tururi in care sunt vizitate atractiile principale ale acestor munti.

Echo Point

Echo Point

Aici se afla de asemenea unul dintre cele mai rare specii de arbori din lume, pinul Wollemi, ce a supravietuit din timpuri preistorice. De asemenea, zona nu duce lipsa de activitati culturale, sportive, muzicale si festivaluri diverse ce au loc de-a lungul anului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *