Bruges

Bruges

Bruges

O picatura din sangele lui Cristos face ca strazile din Bruges sa arate ca scena unui teatru. ”Bijuteria Flandrei “ se intoarce la trecutul ei magnific si plin de culoare cand, de Inaltare, este strabatuta de procesiunea Sfantului Sange. Oriunde in alta parte aceasta sarbatoare nu ar fi fost atat de spectaculoasa. Catolicul Bruges este dominat de biserici si capele, fiind impodobit cu nu mai putin de 600 de statui ale Fecioarei.

Grote Markt (Piata Mare ) unde se afla imensa cladire a Primariei

Grote Markt (Piata Mare ) unde se afla imensa cladire a Primariei

Turistii roiesc ca albinele prin Grote Markt (Piata Mare ) unde se afla imensa cladire a Primariei – cu fatada in stil gotic si din al carui turn se aude sunand melodios un carillon, apoi viziteaza Capela Sfantului Sange care adaposteste o nepretuita relicva- cateva picaturi din sangele lui Isus.

Grote Markt (Piata Mare ) unde se afla imensa cladire a Primariei

Grote Markt (Piata Mare ) unde se afla imensa cladire a Primariei

Bogatia orasului este reprezentata mai ales de catre muzee. Cele mai renumite dintre ele sunt Muzeul  Greoninge, unde se afla o uimitor de bogata colectie de tablouri apartinand scolii flamande, Muzeul Memling din spitalul Sint Jan ( Sf. Ion) si Muzeul Gruuthuse, unde se pot vedea sculpturi, dantele, ceramica decorata, aflate impreuna in cea mai bine pastrata casa in stil gotic.

Bunastarea orasului este datorata combinarii dintre o diplomatie intelept calculata si cateva intorsaturi favorabile ale sortii. O crestere a nivelului apelor marii din secolul al XII- lea, care a produs inundarea uscatului , a apropiat Bruges de mare, permitand vaselor mari sa ajunga in oras navigand pe un brat al marii si apoi pe un canal

Bruges

Bruges

Bruges

Bruges

Urbea a devenit astfel cel mai important centru comercial din lumea vremii, vanzand vin si textile si mai ales schimband marfuri, astfel incat activitatea bursei ramane astazi semnificativa, iar familiile actionarilor sai de astazi isi gasesc stramosii inca din Evul Mediu. Ducii Burgundiei, cu pasiunea lor pentru arta, au ales orasul drept principal resedinta in 1384, cand au obtinut stapanirea Flandrei.

Bruges

Bruges

Bruges a fost bijuteria coroanei burgunde ceva mai mult de un secol, inainte de a parasi scena. Anversul luase rolul de centru comercial si, atunci cand iesirea la mare s-a colmatat, orasul a decazut. Marele noroc al orasului Bruges a fost ca i-au lipsit banii pentru renovari sau noi constructii, astfel incat cladirile au ramas neschimbate, spre incantarea iubitorilor de frumos dar si a gurmanzilor si acelor care intra prin baruri.

Bruges

Bruges

Bruges

Bruges

Berea si sfecla merg impreuna astfel ca Bruges este o citadela a barurilor si a micilor restaurante. Vizitatorii pot vedea orasul de pe apa daca fac un tur cu vaporasul, admirand frontoanele cladirilor care trec pe langa ei, insa adevaratii entuziasti merg pe jos, descoperind aspectele vietii cotidiene, micile strazi de sub ziduri sau Beguinage, care este cel mai bine de vizitat seara, deoarece aceasta resedinta medievala din secolul al – XIII-lea – astazi manastire benedictina—transmite un sentiment de liniste celor care ii trec pragul.

De preferinta iarna

Traseul continua la piata de peste, cu hale ce dateaza din 1820 si unde, rintre coloanele decorative, se vad toate delicatesele pe care marea apropiata le ofera. Gospodinele cerceteaza totul cu atentie si mici gustari sunt preparate la foc continuu pe platouri de metal chiar sub ochii tai. Piata de peste este cel mai bine de vizitat atunci cand timpul est mai rece, in general orasul este o destinatie hibernala. Nu numai ca esti rasfatat in lumina aurie a inserarii cu felurite tocanite langa flacarile palpaitoare din camin, dar poti sporovai cu locuitorii ce se odihnesc dupa invazia turistilor. Nu numai ca inchini un pahar de vin cu ei, urandu-le ca vizitatorii sa revina in primavera, dar poti admira narcisele galbene de la Beguinage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *