Cappadocia

Capadocia- un petic de pamant desprins dintr-o alta lume

Capadocia sau Kapadokya, dupa numele hitit care insemna “regiunea cailor frumosi”, este un petic de pamant care pare desprins dintr-o alta lume, unic in lume, aflat in centrul Anatoliei, in inima Turciei modern,  la doar 4 ore de capitala Ankara.

Declarat de UNESCO monument natural al Terrei, sancturarul din centrul Turciei reprezinta astazi una dintre cele mai mari atractii ale fostului imperiu.

Intreaga zona este presarata cu formatiuni geologice stranii, similare cu cele lunare, labirinturi subterane, fortarete, orase construite sub pamant  elemente care, luate impreuna, ofera o savoare unica acestei zone aflata mai tot timpul in atentia istoriei.

Cappadocia

Cappadocia

Acum 3 milioane de ani, doi vulcani Ercies si Hasan s-au hotarat sa erupa in acelasi timp. Lava a umplut valea de la poalele lor, apoi ploile, vantul si variatiile de temperatura (de la -20 iarna la +45 vara) au sapat in tuful vulcanic, dand nastere la forme geologice spectaculoase.

Dar Capadocia nu inseamna doar straturi de lava si roca vulcanica depuse de-a lungul timpului, ci si suprapunerea unor fasii de istorie care dau nastere unei povesti magice despre cuceritori, culturi disparute, razboaie si sfinti.

Cappadocia

Cappadocia

Aici, secretele se afla in fiecare coltisor, de la tunele capcana si pesteri, pana la rute clandestine, utile in aprigele lupte care s-au dat in aceste locuri.

Chiar daca aspectul sau de la suprafata incita in continuare interesul turistilor, autenticul spirit al Capadociei este ingropat in adancuri.

Sutele de orase subterane si fortarete sapate in munti sunt conectate pentru a crea una dintre cele mai masive retele terestre din lume. In urma cu 3.500 de ani, aceste locuinte sapate in stanca asigurau supravietuirea locuitorilor in timpuri grele, in care orase intregi erau sterse pe fata Pamantului.

Refugiati aici din intreaga Turcie acum niste mii de ani, localnicii au scobit stancile galbui pentru a-si asterne adaposturi. Satele traditionale cappadociene aratand ca niste imensi faguri de albine.

Un farmec aparte il au hornurile feerice, care au caracteristici similare cu turnurile formate in Parcul National de la Canionul Bryce din Utah. Aceste vafuri impozante din stanca au la baza sedimente netede aflate in diferite etape de eroziune precum si protuberante tari, mai putin erodate, in varf.  Unele formatiuni de acest fel ating inaltimi de peste 30 metri.

In locuintele sapate in stanca sunt acum hoteluri si pensiuni care respecta traditiile si obiceiurile locului.

Este posibil ca cea mai interesanta parte a explorarii Cappadociei sa fie petrecerea unor momente unice in oricare dintre aceste locuintele sapate in pesteri transformate in lacasuri luxoase. La poarta de intrare in orasul Ürgüp, vei gasi numeroase case micute care reusesc sa inghesuie in ele o gramada de oameni si sa le asigure si confort intre peretii tari din stanca. Daca vrei sa fii la moda, poti sa faci jacuzzi in mijlocul unei pesteri, apoi sa te intinzi pe o saltea imensa asezata intr-un cadru din piatra.

Cappadocia

Cappadocia

In lunile de iarna, multe dintre hotelurile din pesteri sunt echipate cu camine in care arde focul, pentru a pastra caldura, in eventualitatea producerii unor caderi masive de zapada. Vara, ele asigura in mod surprinzator racoare, punandu-ti la dispozitie un refugiu bine ventilat, in care te poti ascunde de canicula.

Lasand la o parte confortul de astazi, nu e greu de imaginat de ce cu mii de ani in urma, oamenii erau dornici sa locuiasca in pesteri.

Cappadocia

Cappadocia

Oamenii inca traiesc in aceste pesteri vechi iar vizitatorii pot vedea femei ce coc paine in cuptoare vechi de 400 de ani si copii facand placinte din namol pe acoperisurile caselor de stanca. Guzelyurt a fost declarata rezervatie iar noile case construite au fost realizate tot din stanca pentru a-si mentine arhitectura distinct capadochiana.

Cappadocia

Cappadocia

Intrarea in locuinta se face prin avlu, curtea interioara, prin holul numit cardak si abia apoi se ajunge in odalar, camerele de locuit.

Si, la fel ca in orice casa din Turcia, turistii nu trebuie sa uitate sa isi scoata incaltamantea la intrare.

In Valea Monahala se afla peste 50 de biserici sapate in roca care se intind dincolo de orasul vechi, case semi-troglodite care formeaza o linie ingusta.

Cappadocia

Cappadocia

Sunt multe locuri ce trebuiesc vazute in Cappadocia, precum:

Hornurile Feerice, Parcul National Valea Goreme, bisericile in stanca, orasele subterane Kaymakli, Derinkuyu sau Ozkonak, Valea Zelve si Pasabag, Avanos  cu ceramica si covoarele sale, fortareata din stanca Uchisar, fortareata din stanca Ortahisar, Urgup, Valea Ihlara, Soganli, Sinasos si Hacibektas.

Cappadocia

Cappadocia

Cele mai importante destinatii din zona sunt Urgup, Göreme, Guzelyurt si Uchisar, unde sunt cel mai bine conservate case istorice si pesteri locuite inca din secolul IV.

De la castelul Uchisar, situat pe cea mai mare insltime din Cappadocia, se poate vedea cea mai frumoasa panorama asupra vaii pline de formatiuni vulcanice de felurite forme si culori.

Cappadocia

Cappadocia

Zona este foarte atractiva turistic si pentru conditiile excelente de zbor cu baloane cu aer cald, pentru o plimbare pe deasupra oraselor sapate in stanca, sau pentru drumetii, excursii cu biccleta, scutere sau calare.

In antichitate Cappadocia era faimoasa pentru caii crescuti aici si legendele numesc de accea regiunea „tara cailor frumosi “.

Cappadocia

Cappadocia

Cappadocia, cu incredibilul sau peisaj presarat de conuri de stanca si impanzit de o retea subterana de  orase, locuri de refugiu pentru primii crestini, si terasele de calcar alb de la Pamukkale care par un Castel de bumbac, sunt pentru unicitatea geologica, istorica si culturala, intre primele atractii naturale si destinatii turistice ale Turciei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *