Capitala Craciunului Strasburg

Capitala Craciunului – Strasbourg

 

Strasbourg, oras in Franta, capitala regiunii Alsacia este casa targului sarbatorilor de iarna, fiind cel mai vechi din Franta si cel mai bun targ de Craciun.

Localizat in centrul regiunii franceze Alsacia, orasul Strasbourg exemplifica perfect mixul franco-german atunci cand vine vorba de vinuri, delicateturi gastronomice si relaxare. Strasbourgul isi traieste in fiecare an clipele de glorie in preajma Craciunului, cand se transforma vreme de patru saptamani din capitala Europei in cea a lui Mos Craciun, oferind cate ceva vizitatorilor de orice varsta.

Strasburg

Strasburg

 

Orasul este inconjurat ca o centura de apele raului Ill, care in inima orasului formeaza o insula, “Grande ile”, legata de celelalte cartiere prin nu mai putin de 21 de poduri. Orasul, un fel de mic Amsterdam, se revarsa cu mult dincolo de zona insulei, iar numeroasele parcuri si canale ce-l strabat dau senzatia unui spatiu foarte aerisit.

Capitala Craciunului Strasburg

Capitala Craciunului Strasburg

Targul de Craciun de la Strasbourg este unul dintre cele mai vechi din Europa, prima editie avand loc in anul 1570 si se desfasoara de la sfarsitul lunii noiembrie si pana la Craciun.

Piata de Craciun are peste 300 de cabane, si atrage peste 2 milioane de vizitatori in timpul sezonului de Craciun. Piesa centrala a pietei este un pom de Craciun sub care vizitatorii lasa cadouri de Craciun pentru cei nevoiasi.

Vizitatorii pot gusta covrigi traditionali, turta dulce, carnati si alte vestite bunatati  dupa retete frantuzesti.

Capitala Craciunului Strasburg

Capitala Craciunului Strasburg

In jurul catedralei se aliniaza casutele care vand podoabe pentru pomul de Craciun: ingerasi, lumanari, beteala, casute din sticla colorata, scufii de Craciunei, jucarii, decoratii, dulciuri, ceaiuri, suveniruri, biscuiti de Craciun..

Aici aromele de vin fiert cu scortisoara ce inunda strazile sunt cele mai tari. Si tot aici, pungutele de turta dulce si de bredele deschise cu infrigurare compun sonoritati muzicale specifice.

In piata Gutenberg, unde este amenajat satul artizanilor din Europa, domina mirosul de castane coapte.
Patinoarul local reprezinta un mod natural de a te incalzi in zilele friguroase de decembrie dar si de a te distra, impreuna cu ceilalti patinatori. E deschis din 25 noiembrie in 31 decembrie si e plasat in Place du Chateau. Pe el si in jurul lui se desfasoara o multime de activitati pentru copii. Acestia pot asculta povesti in Muzeul Alsacian din apropiere si ii pot scrie lui Mos Craciun.
Pomul de Craciun e ridicat de primarie in centrul orasului (Place Kleber) si e de neratat in timpul sarbatorilor, atat pentru copii cat si pentru parintii lor. In fiecare an, bradul e ornat intr-o culoare diferita. Pe stradutele din jur, casele sunt decorate superb, asa ca merita sa faci o plimbare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *