Cascada Victoria

Aventura in ceata – Cascada Victoria

Asa cum nota in scrierile sale David Livingstone, primul european care a ajuns aici , nimic nu pregateste vizitatorul pentru privelistile oferite de aceasta coplesitoare minune naturala.

Cascada Victoria este cea mai mare cascada din lume si una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii, fiind declaratamonument al naturii de catre UNESCO in 1989.

Aceasta cadere de apa impresionanta se aflata pe Fluviul Zambezi, la granita dintre Zimbabwe si Zambia oglindind doua personalitati distincte.

Cascada Victoria

Cascada Victoria

In Zimbabwe, cascada ramane la distanta, privind de dincolo de chei, dintr-o padure tropicala luxurianta invaluita in ceata permanenta si groasa produsa de apa in cadere.

Partea din Zambia ofera un contact mai personal cu cascada. Aici, vizitatorii pot hoinari pana la buza unde infernalul Zambezi se arunca in prapastie sau pot urma trasee inecate in ceata sau poteci inguste, pentru a admira peisajul.

“Mosi-oa-Tunya” (fumul care tuna) poate fi vazut de departe, iar zgomotul ofera vizitatorilor dovada puterii apei.

Cascada Victoria

Cascada Victoria

Cel care a descoperit aceasta minuntie a naturii a fost misionarul de origine scotiana David Livingstone. A auzit de izvoarele acesteia inca din anul 1851, insa le-a descoperit patru ani mai tarziu, denumindu-le cascadele Victoria – in cinstea reginei Victoria.

Cascada Victoria este cea mai larga perdea de apa din lume, avand o latime de peste 1 km si jumatate (1708 m) si o inaltime de 110 m (este de 2 ori mai adanca/inalta decat Cascada Niagara). Debitul mediu al cascadei este de 550 milioane de litri pe minut.

Iata cum descrie exploratorul scotian spectacolul extraordinar de la Cascada Victoria: „nici un peisaj din Anglia nu egaleaza in frumusete privelistile de aici. Nici unui european nu i-a fost dat sa vada asa ceva; numai ingerii in zborul lor pot vedea asemenea peisaje incantatoare … nu vezi nimic altceva decat un nor dens si alb… Panza de apa alb-stralucitoare pare o puzderie de mici comete napustindu-se toate in aceeasi directie, fiecare lasand in urma sa o coada de spuma”.

Cascada Victoria

Cascada Victoria

Cascada Victoria este una din cele mai spectaculoase minuni naturale ale lumii. Vizitatorul este impresionat despuma cetoasa ce se ridica pana la 500 m inaltime (vizibila de la 40 km) si de vuietul valurilor care creste pe masura ce se apropie de cascada. In drumul sau catre uriasul prag, fluviul Zambezi este senin si calm, fiind brazdat doar de cateva insulite.

Cascada Victoria

Cascada Victoria

In partea zambiana a cascadei exista piscine naturale in care se poate inota, asa ca nu uita sa-ti aduci costumul de baie (si bineinteles, aparatul de fotografiat).

In fiecare luna, timp de 3 zile, in noptile senine cu luna plina, se poate observa la Cascada Victoria un fenomen natural extraordinar: un curcubeu lunar (engl. moonbow), creat de razele lunii in panza de vapori. Desi acest curcubeu poate fi observat numai noaptea, el are aceleasi culori si aceeasi forma cu cel creat ziua de razele soarelui.

O alta surpriza a Cascadei Victoria este Padurea Ploilor: o zona din apropiere unde ploua 24 ore pe zi, sapte zile pe saptamana. Fenomenul se datoreaza stropilor de apa care tasnesc din cascada.
Si tot la capitolul atractiile Victoriei e musai sa fie trecuta vegetatia luxurianta din jurul cascadei. Microclimatul umed a nascut o zona in care verdele e constant, iar hipopotamii, elefantii, girafele, antilopele-gnu, zebrele, lei si soimii si-au facut casa. Toata aceasta fauna si toate aceasta flora sunt protejate in cadrul unui parc national delimitat de autoritati.

Cascada Victoria

Cascada Victoria

Indiferent de zona pe care o alegi , dupa ce vezi cascada mai ai inca multe de facut.

rafting prin defileu sau zbor cu aeroplanul prin ceati.Bungee-jumping de pe pod sau o croaziera pe raul plin de hipopotami si crocodili.Fotografiezi elefanti, lei si antilope intr-un safari pe cal sau incerci o escalada pe stanci la defileu. Te tocmesti in piete sau pur si simplu te relaxezi cu o bere rece locala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *