Hua Shan - China

Cel mai periculos traseu de catarat din lume – Hua Shan din China

 

Traseul de pe muntele Hua Shan din China, desi se afala la doar 2.000 de metri deasupra nivelului marii, in Provincia Shaanxi , este considerat cel mai periculos traseu montan din lume, fiind supranumit ”Traseul mortii”. El  incepe cu un set imens de scari , numite Scarile Raiului, pur si simplu pentru ca privite de la baza, nu par a se termina.

Hua Shan - China

Hua Shan – China

Hua Shan este situat in apropiere de coltul de sud-est al bazinul Fluviului Galben, la capatul estic al Muntilor Qinling, din sudul provinciei Shaanxi. Muntii Qinling divid nu doar nordul si sudul Shaanxi, dar, de asemenea, si China. Exista doua trasee de mers pe jos care duc la Varful Hua Shan Nord (1614 m), cel mai mic din cele cinci varfuri principale.  Ruta cea mai traditionala se numeste Hua Shan Yu, fiind folosita inca din secolul al treilea.

In ultimii ani, ca urmare a unui flux mare de turisti, potecile au fost restaurate sau intarite, dar chiar si asa drumul continua da fie foarte periculos.

Hua Shan - China

Hua Shan – China

Traseul poate fi parcurs lejer in prima parte, datorita scarilor sapate in stanca, dar, progresiv, drumetia va inainta cu dificultate, pentru ca ”potecile” sunt fie scari foarte abrupte, fie pasarele inguste, din lemn, suspendate in stanca. Pana nu demult, aceste pasarele erau construite din lemn de calitate inferioara, iar unele scanduri putrezisera, punand in pericol viata turistilor, mai mult decat ar fi facut-o altitudinea. Traseul are si sectiuni fara scari si pasarele, iar drumetii trebuie sa foloseasca punti de sprijin sapate in stanca si, obligatoriu, asigurarea prin corzi.

Hua Shan - China

Hua Shan – China

Drumul este acum foarte bine intretinut, la inceput, aproximativ 4 km de drum de piatra, care urca destul de abrupt, apoi trepte cu bare de sustinere sau lanturi in loc de bare (aproximativ 2-3 km). La fiecare 400-500 de metri, exista insemne care indica distanta parcursa. Iar la fiecare 300-400 de metri sunt corturi care vand bauturi si chifan (o mancare traditionala, cu orez). La fiecare 500 de metri, exista toalete.

Hua Shan - China

Hua Shan – China

Ce e fascinant e faptul ca de-a lungul urcarii se intalnesc asezari si satucuri in care viata pare a se desfasura normal, fara handicapul conferit de izolare. Cum le-o fi venit chinezilor ideea de a traversa muntele in aceasta metoda nu stim. Cert e ca e un traseu extrem, periculos din cale afara, in care siguranta este primordiala. Prima regula a cataratorilor spune ca muntele nu iarta niciodata, ori asta s-a dovedit a fi adevarata de mii de ori deja.

Desi, nu exista statistici oficiale referitoare la numarul deceselor de aici, se spune ca anual, muntele rapeste aproximativ 100 de vieti umane.

Care este motivatia din spatele unei drumetii in genul? Pe langa faptul ca ascensiunea e un lucru unic, cu care putini se pot lauda, premiul cel mare este posbilitatea de a bea un ceai intr-o manastire budhista aflata in varf, dar si de a juca o partida de sah la cateva mii de metri altitudine, la doar cativa centimetri de o prapastie. Poate pentru unii pare putin, dar pentru amatorii de catarat, astfel de recompense sunt mai pretioase decat banii.

Hua Shan - China

Hua Shan – China

Inca din secolul II i.e.n., acest loc a avut o importanta religioasa majora, atunci cand la baza lui s-a construit templul daoist. De atunci, pelerini, calugari si calugarite au inceput sa populeze muntele si imprejurimile.

Chinezii daoisti considerau ca muntele i-a servit drept casa zeului infernului.

Hua Shan a fost nucleu taoismului. Fondatorul religiei, Lao Zi (Lao Tze) a locuit si a tinut slujbele intr-un templu construit pe munte, care are o deosebita semnificatie religioasa si este considerat unul dintre cei cinci munti sacri din China.

Dat fiind ca primii chinezi stabiliti pe muntele Hua Shan practicau ascetismul, acestia beau o singura cana de ceai pe zi, astfel ca, in prezent, templul a fost transformat in… ceainarie.

Hua Shan - China

Hua Shan – China

Daca nu ti se pare suficient de palpitant, afla ca traseul este deschis turistilor, partial, si pe timpul iernii. In aceste conditii, zapada si gheata pe de scarile de stanca vor aduce semnificativ mai multa adrenalina in timpul drumetiei. Totodata, unii turisti aleg provocari mai mari, preferand sa urce pe versantii muntelui chinezesc pe timp de noapte, cu scopul lor de a ajunge pe East Peak pana in zori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *