Cordoba

Cordoba, un oras de vizitat

Cordoba, cel mai important oras din Andaluzia dupa Sevilia, se afla la poalele muntilor Sierra de Cordoba pe o campie care aluneca usor spre raul Guadalquivir , un  oras multi-milenar fondat de romani in 152 i.Hr., el avand onoarea sa fie capitala a provinciei Baetica.

Cordoba este un important punct de referinta a culturii europene, un amestec al diverselor culturi care s-au stabilit aici de-a lungul istoriei. Intreg orasul a fost declarat patrimoniu mondial cultural UNESCO. 

Omul cel mai important din istoria acestei urbe este sultanul Abd ar-Rahman al III-lea care in cei 50 de ani de domnie a declarat independenta al-Andalus de califul din Bagdad si a construit un oras superb. Arhitectura medievala romantica, dar si mostenirea culturala a orasului atrage astazi ca un magnet sute de mii de turisti din intreaga lume.

Casele vopsite intr-o combinatie de ocru si alb adapostesc  magazine de suveniruri,  restaurante traditionale tipice zonei. De altfel, este o placere sa te plimbi pe aceste pe strazile micute si sa descoperi aceste locuri speciale. Centrul istoric al orasului este dispus in jurul Catedralei – Moschee. Astfel, toate stradutele sunt dispuse in jurul ei. Splendoarea vremurilor trecute se regaseste in acest centru cultural care a dat nastere unor personalitati precum, Seneca, Averroes si Maimonides.

Cordoba a reusit sa se adapteze prezentului si sa fie asociat cu actele culturale ce au loc aici. Aici se desfasoara numeroase evenimente precum, festivaluri de flamenco, concerte, spectacole balet dar si alte activitati ce vin im completarea muzeelor si a vietii de noapte. Astfel, in Cordoba, veti intalni numeroase atractii si repere religioase de vizitat. 

Este unul dintre marile paradoxuri ale lumii – poate unul dintre cele mai superbe exemple de arhitectura religioasa musulmana se afla intr-o tara foarte catolica… Dar Mezquita-Catedral nu este unicul monument de savurat in oraselul de pe malurile Guadalquivirului, mai puteti vizita palatul Alcazar si Calleja de las Flores

Catedrala Moschee Cordoba

Catedrala Moschee Cordoba

Centrul istoric al orasului este o aglomerare de stradute, alei, piete si cladiri varuite, dispuse in jurul Catedralei – Moschee. Putine locuri din lume se pot lauda ca au fost capitala Hispaniei Ulterior in timpul Imperiului roman si capitala Califatului Umayyad. Splendoarea vremurilot trecute se regaseste in bogatia intelectuala a acestui centru cultural, Cordoba dand nastere unor figuri precum Seneca, Averroes si Maimonides. 

Mesquita Cathedral, una dintre cele mai remarcabile cladiri islamice din Europa,   este laolalta o moschee si o catedrala. Ne incanta cu cele peste 1200 de coloane care se termina in sute de arcuri tipic islamice, vopsite in alb si rosu, care reprezinta frunzele de palmier. In mijlocul cladirii, ne apare in fata ochilor o catedrala frumoasa, din secolul al XVI-lea.  Curtea catedralei-moschei ( Patio de los Naranjos) este o incantare, o oaza de racoare la umbra padurii de portocali.

In afara cladirilor si moscheelor, din partea arabilor ne-a ramas si un hamam- Hammam Banos Arabes –baile, masajele terapeutice, deservirea prajiturelelor arabe si narghileaua ne incanta la maximum.

Fortareata-castel a Regilor Crestini ( Alcazar de los Reyes Cristianos)  este inconjurat de gradini frumoase si reprezinta o importanta mostenire istorica; adaposteste o colectie impresionanta de obiecte romane.

Cartierul evreiesc Juderia cu stradute labirintice, precum si Sinagoga din secolul al XIV-lea, una dintre cele 3 care exista in Spania ne demonstreaza ca aceste meleaguri au fost locuite si de catre evrei. De altfel orasul este foarte popular in randul israelienilor.

In nordul patio-ului se afla turnul-clopotnita, refacut in stilul clasic al secolelor XVI si XVII, iar pe partea opusa se gaseste oratoriul.

In Plaza del Potro, suntem pe urmele lui Don Quijote. Aici a poposit personajul intr-una dintre peregrinarile sale. In micuta piata se afla o fantana, statuia unui cal ce ne aminteste de Rosinanta,  muzeul pictorului local Romero de Torres si Muzeul de Arte Frumoase.

Nu puteti ajunge in Cordoba si sa nu vizitati Muzeul Luptelor de Tauri, un muzeu ce ne relateaza toata istoria unuia dintre cele mai vechi obiceiuri spaniole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *