Dijon - Franta

Croaziera de toamna – Burgundia, Franta

 

Incarcata de mancare si vinuri bune, Burgundia este inima Frantei. In Noiembrie incepe sezonul vanatorii, se culeg ciupercile, iar recolta de struguri se sarbatoreste in renumitele vii Cote D’oro; vremea e ideala pentru o excursie remarcabila. Calatoresti pe canal cu o imbarcatiune, fara sa te grabesti, de-a lungul celor 242 km ai Canalului Burgundiei. Acest drum pe apa trece prin inima regiunii si iti permite sa incerci multimea de delicii, de la picnicuri la mese rafinate.

Campuri de vie in Burgundia

Campuri de vie in Burgundia

Fie ca alegi sa iei o salupa traditionala cu un intreg echipaj, fie ca hoinaresti singur intr-o mica ambarcatiune de placere, tu alegi ritmul, alunecand de-a lungul satelor pitoresti, cu ecluze, case, casutele muncitorilor si alte vestigii fascinante ale vietii pe apa. In aceasta perioada a anului,  padurile de stejar si artar stralucesc ca aurul, iar frunzele viilor isi imbraca mantia nostalgica de toamna.

 

Canalul Burgundiei

Canalul Burgundiei

Cobori din salupa ca sa admiri satele si sa incerci cafenelele; te relaxezi in peisajul de toamna, inchiriezi o bicicleta pentru o jumatate de zi sau iti incerci norocul la pescuit; permisul se obtine usor, de la magazile locale. Nu departe de canal se afla castele care arata cat de bagata a fost odata Burgundia: candva domnea peste continent, iar vinul ei rosu si tare era degustat la toate curtile regale ale Europei. Mai sunt o multime de biserici si abatii, caci era inima ordinului cistercian.

Dijon, capitala regiunii, se afla la extremitatea sudica a canalului; faimosul sau mustar este facut din zeama de struguri necopti. Printre alte delicii culinare vei gasi boeuf bourguignon din vita de Charolais, coq au vin, din pui de Bresse hranit cu porumb si zer, escargots a la bourguignonne si ciuperci de padure , proaspat culese. Cat despre vinuri,  Chablis, Cotes de Nuits si Cotes de Beaune sunt divine.  Licitatia anuala de caritate a vinului , in bijuteria medievala Hotel Dieu din Beaune, cu acoperisul sau multicolor, iti da ocazia sa degusti vinul intr0un cadru burgund ideala si care te va face cu siguranta sa te intorci in aceasta zona divina.

Informatii utile:

–          Aeroprtul din Dijon se afla la 6 km sud de oras,  cu legaturi internationale din Paris;

–          In afara de calatoria pe canal, orasele principale din regiune sunt legate prin autobuze;

–          In Noiembrie, tempertura medie este de 9 grade;

–          Dijon se intrece cu Lyon pentru titlul de capitala gastronomica a Frantei;

–          Mergi la festivalurile locale ale recoltei, in noiembrie la Dijon are loc Targul Gastronomic International;

–          Muzeele din Dijon sunt inchise martea.

Dijon - Franta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *