Everest Himalaya

EVEREST

 

Cel mai inalt varf din lume, aflat la granita dintre Regatul Nepalului si Tibet, are, potrivit ultimelor masuratori, 8.872 de metri.

Masivul Everest s-a format acum 60 de milioane de ani, odata cu inaltarea muntilor Himalaya.

Primele incercari de cucerire a Everestului au fost facute inca din 1921 dar prima incercare reusita de escaladare a Everestului a avut loc la 29 mai 1953 si a apartinut alpinistului neo-zeelendez Edmund Hillary si serpasului sau Tenzing Norgay.

Everest Himalaya

Everest Himalaya

Exista nenumarate povesti ale triumfatoarelor – sau, mai recent, tragicelor – incercari de a ajunge in varf. Sunt, insa si multe povesti pe care nu le stim despre Everest.

Exista doua trasee pentru alpinisti, unul dinspre Tibet si altul dinspre Nepal.

Muntele Everest este numit dupa Sir George Everest. El a fost un inginer militar englez care a fost topograf general in India din 1829 pana in 1843. In aceasta perioada el a topografiat varful. Sir George Everest a fost prima persoana care a inregistrat locatia si inaltimea Muntelui Everest, care la acea vreme se numea Varful XV.

Everest Himalaya

Everest Himalaya

Tibetanii au numit varful Chomolungma – “Zeita mama”, iar nepalezii ii spun Sagarmatha – “muntele cu varful in cer”.

Este situat in lantul Muntilor Himalaya, la granita dintre Nepal si Tibet .

Muntele Everest este cel mai inalt loc de pe Pamant, dar nu cel mai inalt munte din lume.Muntele McKinley din Alaska este cel mai inalt munte pe baza masuratorilor efectuate de la baza muntelui, care este deasupra nivelului marii, pana la varf. Cu toate acestea, Muntele Mauna Kea din Hawaii este cu adevarat cel mai inalt munte, masurat de la baza care este in mare parte sub apa avand o inaltime totala de 10,200m.

De fapt, in functie de modul in care se masoara, Everest nu este nici cel mai inalt munte, nici cel mai inalt varf. Chimborazo, in Ecuador, ajunge la doar 6267 de metri deasupra nivelului marii, dar e cel mai inalt punct din centrul exact al Pamantului. Acest lucru se datoreaza faptului ca Chimborazo se afla doar cu un grad la sud de ecuator. Nivelul marii in Ecuador este mai departe de centrul planetei decat nivelul marii in Nepal.

Everest Himalaya

Everest Himalaya

Muntele Everest este considerat una din cele 7 minuni naturale ale lumii.

Muntele este supranumit “vatra de zapada” din cauza imenselor intinderi de zapada care se intind pe crestele lui.

O mare parte din munte este situat in Parcul National Sagarmantha. Ploile musonice din iunie transforma parcul intr-un peisaj minunat cu diferite flori, 118 specii de pasari si 26 tipuri de fluturi. Parcul este o casa pentru cerbi, iaci salbatici, ursul panda rosu, leopardul de zapada si lupi himalayeni care s-au adaptat la lipsa de oxigen si temperaturi scazute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *