Florenza

Florenta – capitala artei Italiene

Florenta, sau Firenze cum ii spun italienii este unul dintre cele mai frumoase si romantice orase din lume, un oras-muzeu care isi imparte frumusetea cu trecatorul intr-un mod altruist, fara sa ceara parca nimic in schimb. La orice pas, la orice colt, Florenta isi etaleaza capodoperele.

Plin cu oameni primitori si prietenosi si cladiri cu o arhitectura impresionanta, te vei indragosti cu siguranta de acest oras minunat cu atmosfera sa feerica.

Orasul se afla pe raul Arno si este cunoscut pentru istoria si importanta sa in Evul Mediu si in Renastere, in special pentru arta si arhitectura sa. Un centru comercial si economic medieval, fiind unul dintre cele mai bogate orase ale timpurilor, Florenta este considerat locul de nastere al Renasterii italiene; de fapt a fost numita Atena din Evul Mediu. A fost mult timp sub conducerea de facto a Familiei Medici. Din 1865 pana in 1870 orasul a fost de asemenea capitala Regatului Italiei. 
Cunoscut drept leaganul epocii renascentiste, centrul istoric al orasului Florenta a fost declarat Patrimoniu Universal de catre UNESCO, in 1982.

Ponto Vechio

Ponto Vechio

Centrul istoric este casa unora dintre cele mai frumoase monumente, biserici si muzee din intreaga lume, precum, Vilele Medicii, Podul Ponto Vechio, Piaza Michelangelo, Domul Santa Maria del Fiore sau Gradinile Boboli,  care atrag milioane de turisti in oras in fiecare an.

Vilele Medici ce au apartinut familiei Medici in secolul al 15-lea sunt localizate in zona rurala de langa Florenta si se remarca prin arhitectura impresionanta dar si gradinile superbe. Vilele sunt destul de bine fortificate pentru a oferi protectia necesara familiei Medici, familie extrem de influenta in acea perioada.

Ponte Vecchio (podul cel vechi) , este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Florenta. Acesta se intinde deasupra raului Arno, in zona in care malurile sunt foarte apropiate. Initial, podul nu era facut in totalitate din piatra ci avea si portiuni construite numai din lemn. In secolul al 12-lea, zona a fost inundata si s-au distrus astfel portiunile construite cu lemn. Mai tarziu podul a fost reconstruit folosindu-se ca material doar piatra.  

Ponte Vecchio, care, pe langa rolul practic de trecere peste rau, adaposteste in prezent 49 de ateliere de bijutieri. Podul in sine fiind o bijuterie.

Santa Maria del Fiore

Santa Maria del Fiore

Catedrala Santa Maria del Fiore, cunoscuta drept si Dom-ul din Florenta este un loc istoric si simbolul orasului. Este de asemenea a treia catedrala ca marime din lume, dupa Basilica St.Peter din Roma si St.Paul din Londra. A fost construita in ultimii ani ai Imperiului Roman, intre secolele 4 si 5 Anul Domnului. Magnificul Dom a fost construit de Filippo Brunelleschi, in timp ce clopotnita a fost partial realizata de catre marele artist Giotto.

Chiar si in Florenta, inima Toscanei, o regiune renumita pentru liniste si relaxare, poti simti ca doresti sa evadezi undeva departe de zgomotul si agitatia orasului. Gradinile Boboli se afla chiar in Florenta insa atunci cand le vizitezi ai senzatia ca te afli la kilometri distanta de oras, fiind parca complet rupte de agitatia urbana. Gradinile se afla langa palatul Pitti si includ si un amfiteatru generos. Vei fi uimit atat de peisajele superbe cat si de sculpturile interesante pe care le vei vedea.

Piaza Michelangelo, o piata faimoasa ce ofera o panorama unica ce cuprinde intregul oras Florenta. Pozitia sa privilegiata au ridicat-o la rangul de atractie turistica importanta, vizitatorii fiind impresionati de privelistea de vis. Piata a fost dedicata renumitului sculptor din Renastere, Michelangelo, si contine chiar si copii ale faimoaselor sale operi de arta, precum David. Va recomandam sa vizitati piata de doua ori, o data in timpul zilei, atunci cand puteti avea o vedere clara asupra orasului, si inca o data noaptea, cand toate atractiile turistice majore se lumineaza creand o atmosfera feerica.

Galeria Uffizi, unul dintre cele mai vechi muzee din lume, fiind construit in anul 1560. Acesta gazduieste o colectie impresionanta de opere de arta si reprezinta una dintre cele mai importante obiective turistice din Florenta, dar si din intreaga regiune Toscana.

Palatul renascentist Pitti aflat  langa gradinile Boboli, pe partea sudica a raului Arno, este destul de aproape de Ponte Vecchio. Acesta a fost cumparat de familia Medici, iar astazi gazduieste una dintre cele mai mari colectii de arta moderna, piese de argint, portelanuri si costume din tara.

Biserica Sfanta Cruce din Florenta este cea mai mare biserica franciscana din lume si include peste 15 capele, fiecare din ele decorata cu o mare varietate de fresce. Biserica a fost fondata acum 800 de ani si se zice ca a fost creata de Sfantul Francisc, legenda ramanand insa nedovedita. Biserica a fost binecuvantata de Papa, imediat dupa ce a fost construita de una dintre cele mai bogate familii din Italia.

Florenza noaptea

Florenza noaptea

Toscana, regiunea unde este amplasata Florenta, este casa celor mai bune vinuri si branzeturi, asa ca iti poti face o idee cam despre ce este vorba in privinta restului. Cateva feluri de mancare tipice zonei sunt: Bistecca alla Fiorentina, un antricot preparat la gratar, Crostini Toscani, adica niste bucati mici de paine cu pate de pui, si Tagliata, o friptura de vita servita cu bucatele de branza parmezan pe deasupra. 

Marele sculptor Donatello si pictorii Rafael si Michelangelo s-au nascut in Florenta. Alte figuri istorice importante care au trait in Florenta au fost exploratorul Amerigo Vespucci, filozoful Niccolo Macchiavelli, astronomul Galileo Galilei si designerii vestimentari Guccio Gucci, Roberto Cavalli si Salvatore Ferragamo.

Orasul a fost nominalizat, potrivit unui studiu din 2007, ca cea mai dorita destinatie turistica din lume. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *