Great Ocean Road

Great Ocean Road

 

Cea mai frumoasa, dar si periculoasa autostrada din lume, Drumul Atlanticului  are curbe stranse, natura salbatica si un peisaj spectaculos. Toate aceste ingredientele transforma o calatorie pe Drumul Atlanticului intr-una din cele mai frumoase experiente desi nu orice sofer are curaj sa treaca pe acest drum.

Great Ocean Road este un drum ce se intinde de-a lungul coastei sudice a statului Victoria, de la Geelong si pana in Portland, in apropiere de granita cu Australia de Sud.

Soseaua a fost construita intr-un interval de timp de 13 ani, lucrarile incepand in 1919 si fiind executate mai ales de soldatii intorsi din Primul Razboi Mondial. Drumul parcurge regiuni de o frumusete uluitoare, ce combina peisajul montan cu cel oceanic.

O calatorie de-a lungul acestui drum poate oferi peisaje diverse, de la plaje insorite, porturi istorice, formatiuni montane, paduri tropicale si parcuri nationale. Cele mai importante puncte aflate de-a lungul drumului sunt: plaja Bells Beach, preferata de surferi, plaja insorita cu nisipuri aurii de la Lorne, vechiul sat pescaresc din Port Fairy, Golful Apollo, Shipwreck Coast si Cei 12 Apostoli (Twelve Apostles), niste formatiuni abrupte calcaroase ce rasar din apa ca niste stalpi.

Great Ocean Road

Great Ocean Road

In parcurile nationale aflate de-a lungul soselei se afla cascade, pesteri, defilee, paduri tropicale si plante exotice. In Warrnambool pot fi admirate balenele in timpul migratiei lor anuale iar in Rezervatia Tower Hill State pot fi admirati canguri, ursi koala si pasari emu.

Drumul serpuieste peste poduri joase ce par a iesi din mare unind salba de insule dintre Molde  si Kristiansund, in zona fiordurilor din vest.

Drumul Atlanticului trece pe langa o zona foarte periculoasa a coastei de vest a Norvegiei, numita Hustadvika , asta pentru ca apa loveste din plin soseaua sau masinile care circula pe autostrada. Se pot observa panorame spectaculoase, muntii, dar si zone impresionante cu multa verdeata.

Furtunile impresionante care se abat asupra zonei au adus sfarsitul multor nave, de-a lungul timpului. Insa cand apele oceanului se mai linistesc, privelistea oferita de intinderea oceanului este spectaculoasa, fiind animata de o varietate de pasari, foci si chiar balene.

Desemnata “constructia secolului” in Norvegia in 2005, soseaua uneste micile comunitati de pe coasta si a primit statutul de traseu turistic national datorita arhitecturii podurilor si a frumusetii rare a tinuturilor pe care le strabate.

Traseul are patru popasuri care ofera privelisti panoramice si diverse facilitati. Natura si amprenta umana se impletesc armonios, iar unele platforme dintre aceste popasuri pot fi folosite pentru pescuitul la undita.

Autostrada Atlantic Ocean este considerata o adevarata opera de arta in materie de infrastructuri. Podurile sunt dublate de curbe sinuoase peste valurile inspumate ale marii.

Sapte poduri unesc insulele prin care trece impresionantul drum. Cel mai inalt dintre acestea este podul Storseisundet, a carui curbura ofera o perspectiva artistica deosebita acestui tip de constructii.

Multi turisti prefera sa parcurga acest traseu toamna, pentru a trai senzatia produsa de furtunile naprasnice care se abat asupra drumului.

Intre obiectivele turistice ce pot fi vizitate pe traseu se numara biserica de lemn din Kvernes, ce dateaza din anul 1300. Alaturi de aceasta pot fi vazute privelistile uimitoare oferite de fiordurile Kvernes si Frei.

Cel mai faimos spectacol vizual de pe traseu este Parcul National Port Campbell, denumit si “Cei Doisprezece Apostoli” dupa cele 12 roci de calcar de la malul oceanului, rezultate in urma eroziunilor. Sunt sanse mari ca orice sofer sa isi doreasca sa conduca pe acest drum de cel putin doua ori: prima data pentru fiorii sofatului, iar a doua oara pentru a admira peisajele si numeroasele popasuri. De altfel, aceasta ruta in sine ar putea fi o destinatie de vacanta, deoarece de-a lungul ei sunt foarte multe lucruri de facut si de vazut.

Great Ocean Road

Great Ocean Road

La sud de Melbourne se afla Peninsula Mornington, locul a catorva plaje pentru surf, sate istorice si a doua golfuri, Port Phillip si Western Port, cu coaste abrupte, stanci si faruri. Peninsula este preferata de scufundatorii aventurieri iar de-a lungul coastei se afla mai mult de 60 de epave de corabii devenite acum recife artificiale ce atrag vietuitoarele marine.

Great Ocean Road

Great Ocean Road

In Parcul National Dandenong Ranges vizitatorii pot face o plimbare prin satele Belgrave, Gembrook si Emerald cu Puffing Billy Steam Railway, un tren cu locomotiva pe aburi. Insula Phillip este un loc potrivit pentru iubitorii de natura. Aici se pot vedea ursi koala, pasari acvatice, foci sau pot fi admirati pinguinii ce se intorc spre casa la caderea serii. De asemenea, pe insula poate fi vizitat circuitul pentru Grand Prix, unde are loc Grand Prix-ul australian pentru motociclete.

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *