IERUSALIM - Oraşul Sfânt

IERUSALIM – Orasul Sfant

Ierusalim este un vechi oras din regiunea istorica Palestina din Orientul Mijlociu, in crestinism , islam, si iudaism fiind considerat Oras Sfant. Este un oras de importanta locala si mondiala, un oras sfant pentru evrei, pentru crestini si pentru musulmani.
Este capitala oficiala a Israelului si sediul presedintelui Israelului, al guvernului si al parlamentului acestui sat.

IERUSALIM - Orasul Sfant

IERUSALIM – Orasul Sfant

IERUSALIM - Orasul Sfant

IERUSALIM – Orasul Sfant

Orasul este inzestrat cu biserici din toate cultele, Zidul Plangerii este intotdeauna aglomerat, iar moscheea cu domul aurit se vede de la departare.
Turistii se pot bucura si de numeroasele magazine ce impanzesc zona , iar in partea araba a orasului se afla piete agitate, mai ales langa Poarta Damascului, in care se gasesc marfuri de orice fel.
Este locul in care trecutul vechi se imbina deosebit de bine cu prezentul.

IERUSALIM - Orasul Sfant

IERUSALIM – Orasul Sfant

IERUSALIM - Oraşul Sfânt

IERUSALIM – Oraşul Sfânt

Atractii turistice:
– Yad Vashem, centrul international de comemorare a holocaustului.
– Muntele cu Maslini se gaseste in partea de rasarit a Ierusalimului si ramane nemuritor in istoria crestinismului datorita faptului ca de pe varful acestuia, Iisus Cristos S-a inaltat. Numele muntelui a fost dat de Evanghelisti pentru ca din timpuri stravechi a fost prielnic cresterii maslinillor . Este inalt de pese 800m si se invecineaza cu Muntele Scopus in partea de nord, iar in partea de sud cu Muntele Scandalului. Tot aici pe un platou exista un loc numit Mica Galilee, unde s-a aratat Hristos ucenicilor dupa inviere. Cuprinde o mica livada de maslini, o alee minunata. O mica biserica si cladiri modeste.
– Muntele Zion
– Zidul Plangerii

Zidul Plangerii este locul din Ierusalim cel mai iubit de evreii din intreaga lume. Situat in partea de vest a cetatii, la mar­ginea Muntelui Templului (moscheea de sub cupola aurie), Zidul Plangerii se afla la intersectia a doua mari culturi si credinte: cea evreiasca si cea musulmana. Zidul ramas din vechiul Templu este cel mai sfant loc al evreilor deoarece acesta este tot ce a mai ramas din Templul lui Solomon.

Acest loc este cunoscut sub mai multe nume: Zidul de Vest, Zidul Plangerii, Kotel. In vechile texte ebraice, locul este numit cel mai adesea “zidul de vest”, insa nu se stie exact daca referinta viza zidul actual ori un altul, din Templu, care astazi nu mai exista. Termenul de “Zidul Plangerii” apare abia prin secolul al XIX-lea, in literatura engleza. Acest ultim nume l-a capatat locul din traditia evreilor de a veni aici si a deplange starea Ierusalimului si daramarea Templului Sfant.

IERUSALIM - Orasul Sfant

IERUSALIM – Orasul Sfant

IERUSALIM – Orasul Sfant

– Templul lui Solomon( Moscheea al – Aqsa)
– Templul din Munte
– Templum Domini( Domul Pietrei)
– Biserica Sf Ana
– Biserica Sf Mormant
– Manastirea Sfanta Maria Magdalena, se gaseste aproape de Muntele Maslinilor, detine 5 turle, iar luminata in departare , pare a fi un candelabru urias cu cinci lumini care se inalta spre cer. Este o manastire de calugarite, realizata in stil rusesc, cu peretii in interior pictati in ulei. Un obiect deosebit de valoros este cutia din lemn aurit ce pastreaza particele din sfintele moaste.
– Sfantul Mormant
Biserica este ridicata chiar deasupra locului unde a fost imormantat Isus Hristos. Biserica adaposteste sfinte locuri ale crestinitatii: Muntele Golhota, Mormantul Domnului si pestera unde sa descoperit Crucea Domnului. Mormantul se gaseste in centrul Bisericii sub cel mai mare dom.
– Manastirea franciscana Dominus Flevit marcheaza locul in care Mantuitoru a plans soarta Ierusalimului si a intregii omeniri. Actuala biserica este ridicata recent , ins ase pastreaza si fragmente mari de mosaic bizantin, de o rara frumusete, ce partineau primei biserici ortodoxe ridicate in secolul IV. De aici IIsus a vorbit ucenicilor de daramarea Ierusalimului si de sfarsitu lumii.
– Manastirea Peter Noster, o manastire de calugarite, cu o forma impunatoare construita intre anii 1920. Esterenumita pentu faptul ca detine cea mai sfanta rugaciune a crestinitaii in nu 35 de limbi, iar in paratea de sud a peretelu se gaseste “Tatal Nostru” in limba romana.
– Via Dolorosa
– Mormantul Sfant
– Nu se stie exact unde se gaseste Mormantul Fecioarei , insa se considera ca s-ara fla in Gradian ghetsimani, in afara zdului Iersalimilui, pe valea Iosafat, potrivit indicatiei Mantuitorului Iisus Hristos luiPetru. O alta parere apartine Martirologiului ierusakimitean din anul 431 care mentioneaaza vca locul mormantului ar fi in Valea Iosofat. In anul 1872, sapaturile au confirmat ipoteza ca actualul mormant se afla in spatial unui cimitir crestin acre dateaza dins ecolul I si ca structurarea lui imnitiala, in trei camere, corespunde tehnicii folosite in perioada respective. Alte argumente spun ca acest mormant ar exista in Efes, pe teritoriul actual al Turciei, avad punct de plecare informatia potrivita careia Sf Fecioara a fost incredintata de cater Mantuito, apostolului Ioan , so ca aceasta l-ar urma in Asia Micaunde ar fi ramas pana la sfarsitul vietii

Astfel, crestinii vin la Biserica Sfantului Mormant, plasata in locul unde Iisus crucificat a fost asezat intr-un mormant de piatra, evreii vin la Zidul Plangerii, tot ce a ramas din Marele Templu, iar pentru musulmani, locuri sfinte sunt Domul Stancii, cu cupola aurita, aflat pe locul fostelor temple ale lui Solomon si Irod, si Moscheea Al-Aqsa, care in limba araba inseamna “locul cel mai indepartat”, adica punctul cel mai departe de Mecca in care a ajuns, potrivit traditiei, profetul Mahomed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *