Insula Fraser

Insula Fraser

Insula Frasereste cea mai mare insula de nisip din lume. Aflata pe coasta de est, in statul Queensland, este un refugiu ce pare a fi de pe un alt taram. Ea a fost listata ca patrimoniu mondial UNESCO in 1992. Teritoriul insulei este caracterizat de lacuri cu apa dulce, stanci de nisip colorat, padure tropicala luxurianta ce creste pe nisip, izvoare izolate si plaje cu nisip alb superbe.

Insula Fraserv

Insula Fraser

Insula Fraser se afla la aproximativ 200 km nord de Brisbane si este considerata a fi cea mai mare insula de nisip din lume, avand suprafata de 1.840 km patrati.

Insula Fraser

Insula Fraser

Potrivit dovezilor, tonele de nisip din care e formata insula provin din Cordiliera Australiana, un lant muntos ce se intinde pe toata coasta estica a Australiei. De-a lungul timpului, ploile abundente au desprins din munti fragmente de roca ce au fost luate de ape, raurile ducandu-le in largul marii. Curentii oceanici au macinat roca transformand-o in nisip fin care a fost impins incetul cu incetul spre nord impreuna cu nisipul de pe fundul marii. Nisipul s-a oprit in promontoriile si aflorimentele stancoase de pe fundul oceanului, s-a acumulat, iar in cele din urma s-a format Insula Fraser.

Apele Oceanului Pacific au continuat sa depoziteze nisip pe plajele insulei. De aici, nisipul a fost suflat de vant spre interior, formand dune. La randul lor, dunele au inaintat cu 1 m pe an, inghitind totul in cale.

Spre deosebire de dunele de nisip, pe aceasta insula s-a dezvoltat o vegetatie bogata, datorita ciupercilor din nisip si procesului de micoriza.

Insula Fraser

Insula Fraser

Insula Fraser a fost inscrisa pe lista de patrimoniu cultural australian, alaturi de roca Uluru si Marea Bariera de Recif. In partea de est exista numeroase locuri ceremoniale aborigene, ramase de la tribul Butchulla ce a ocupat insula in trecut.

Insula Fraser

Insula Fraser

Lacuri cu apa dulce si paduri neobisnuite

In mod surprinzator, in depresiunile din mijlocul dunelor s-au format in total 40 de lacuri cu apa dulce. Unora li se spune lacuri „cocotate“ pentru ca s-au format in niste depresiuni mari aflate chiar in varful dunelor inalte. Dar de ce apa din lacuri nu se pierde prin infiltrare? Deoarece exista o captuseala organica, lacul fiind etanseizat cu turba, formata partial din frunze, scoarta si ramuri de copac descompuse.

Insula are si lacuri-fereastra, care se formeaza in depresiunile din nisip aflate sub nivelul panzei freatice. Apa dulce se infiltreaza in aceste goluri, dand nastere unor bazine cu apa limpede ca cristalul, care a fost filtrata prin nisip. Ele nu sunt altceva decat niste „ferestre“, sau deschideri, in panza freatica.

Intrucat cantitatea de precipitatii este de 1 500 mm pe an, lacurile de pe insula sunt alimentate cu apa in permanenta. Apa care nu ajunge in lacuri si nici nu se infiltreaza in nisip formeaza rauri care se varsa in ocean. Se estimeaza ca un rau varsa in Oceanul Pacific mai mult de 5 milioane de litri de apa pe ora!

Insula Fraser

Insula Fraser

Cu atata apa, Insula Fraser este cu siguranta o insula plina de vegetatie. In mod normal, padurile tropicale nu cresc pe nisipuri lipsite de substante nutritive. Insa Insula Fraser este unul dintre putinele locuri de pe pamant in care padurilor tropicale le merge foarte bine pe un sol nisipos. De fapt, in trecut padurea era atat de deasa, incat acolo au rasunat loviturile de topor ale taietorilor de lemne mai bine de 100 de ani! Arborii cei mai indragiti de padurari au fost doua specii de eucalipt (Eucalyptus pilularis si Eucalyptus microcorys) si o specie de pin kauri. Iata ce spunea in 1929 un padurar: „Calatorul da cu ochii de un zid viu de arbori uriasi, folositi in constructii, care ating pana la 45 m inaltime . . . Acesti regi maiestuosi ai padurii au intre 2 si 3 m

diametru“. Unii arbori, cum ar fi doua specii de terebint (Syncarpia hillii si Syncarpia glomulifera), au ajuns sa fie folositi la construirea zidului de sustinere al Canalului Suez. Astazi insa, arborii de pe Insula Fraser cresc linistiti, avand multe sanse sa devina arbori seculari.

Si apele din jurul Insulei Fraser freamata de viata. Balenele cu cocoasa trec pe aici venind din apele reci ale Oceanului Antarctic si se indreapta spre Marea Bariera de Corali, unde se imperecheaza si nasc. In timpul calatoriei de intoarcere, balenele dau un adevarat spectacol: tasnesc din apa, dupa care cad inapoi lovind apa cu trupul lor masiv intr-o explozie de stropi, ce poate fi vazuta de la kilometri distanta. Un salut cu adevarat impresionant pentru o insula deosebita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *