Marele zid chinezesc

Marele Zid Chinezesc

Cea mai mare constructie realizata vreodata de mana omului a trecut, in urma cu mai mult de doua decenii, din patrimoniul exclusiv al Chinei, in Patrimoniul Cultural al Umanitatii. De aici si pana la a deveni una dintre noile minuni ale Lumii Moderne a fost doar un pas. Se spune ca, daca Marele Zid ar fi fost cunoscut din timpul constructiei sale, cu siguranta s-ar fi alaturat celor sapte minuni ale Antichitatii.

Marele zid chinezesc

Marele zid chinezesc

Marele zid chinezesc

Marele zid chinezesc

Cel mai mare sistem de aparare al lumii, a carui realizare a durat 2.000 de ani, constructie gigantica a lumii antice, Marele Zid Chinezesc masoara 21.196,18 de kilometri lungime, fiind și astazi “cel mai lung zid de pe Terra”. Nu se știe cu exactitate care din formatiunile statale chineze a hotarat inconjurarea teritoriului sau cu valuri de pamant și piatra. Pentru a-și proteja statul pe care il unificase, primul imparat al Chinei, Qin (221-210 i.Hr.) poruncește sa fie legate intre ele fortificatii cladite de predecesorii sai. Astfel va inainta atat spre est cat și spre vest, pe o lungime totala de circa 5.000 kilometri, realizand cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru. In timpul urmatoarei dinastii, Han (206-220 i.Hr.), zidul a fost din nou prelungit spre est și spre vest pana la o lungime de 21.196,18 kilometri lungime. Suferind stricaciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid Chinezesc a fost refacut pe circa 6.400 kilometri in timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat și capitala statului la Beijing (forma in care s-a pastrat pana astazi).

Marele zid chinezesc

Marele zid chinezesc

Mulţi ani a fost considerată singura construcţie a omului ce poate fi vazută de pe Lună.Realizarea Zidului Chinezesc a început în sec al III -lea AH, sub domnia primului împărat al Chinei, Shih Huang-Ti, şi a durat până în sec al XVII-lea.

Marele zid chinezesc

Marele zid chinezesc

Marele zid chinezesc

Marele zid chinezesc

Multe lucruri ar mai fi de stiut. De exemplu, se face referire la Marele Zid ca fiind “cel mai mare cimitir din lume”, pentru ca sute de mii de oameni, soldati, prizonieri si tarani au pierit lucrând la ridicarea lui. Mai mult, se povesteste ca trupurile victimelor erau ingropate in pamântul fortificatiei.

Daca la inceput zidurile erau construite din pamânt batatorit in cofraje din lemn (in zonele cu vegetatie) sau din amestec de pamânt, nisip si pietris (in zonele desertice), in timpul dinastiei Ming au fost largite, completate cu lespezi de piatra si imbracate in piatra ori caramida. Inaltimea lor medie era de 6 m, iar cea a turnurilor de paza de 13 m. Cum partea superioara ajungea la o latime de 9 m, sase cai incapeau unul lânga altul, ca pe un bulevard. La semnalizarea atacurilor se foloseau focurile aprinse succesiv de soldatii din turnuri, iar un mesaj putea fi transmis de la un capat la altul al zidului in 24 de ore, tot prin intermediul oamenilor care, din fiecare turn plasat la maxim 180 m distanta, puteau sa comunice vizual cu usurinta. In decursul secolelor, Marele Zid a contribuit la controlul eficient al frontierelor si al schimburilor de marfuri, la incurajarea comertului de-a lungul vechilor rute ale caravanelor, la transportul bunurilor si la supravegherea intrarilor si iesirilor in si din China.

Marele zid chinezesc

Marele zid chinezesc

Serpuind pe crestele muntilor si ale dealurilor, dar si prin vaile adanci, zidul, prevazut din loc in loc cu forturi cu aspect paralelipipedic si turnuri inalte de aparare, are o inaltime de 12 metri si o latime de 6,5 metri. Pavat cu piatra, era folosit ca sosea strategica dar si ca drum comercial. Lasat in paragina incepand cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protectie guvernamentala din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Cu toate astea, numai o mica portiune din zid a fost reabilitata si accesibila turistilor.

 1. Marele Zid Chinezesc este una dintre cele “7 Noi Minuni Ale Lumii”.
 2. Contrar legendelor urbane, Marele Zid Chinezesc nu este vizibil de pe luna (cu ochiul liber)? Desi impresionant ca lungime, inaltimea maxima a  acestuia (9.1 metri) si cromatica asemanatoare elementelor  geografice care il inconjoara fac imposibila observarea lui de pe Luna cu ochiul liber. Aceasta legenda despre Zid a aparut prima oara intr-o serie de benzi desenate americane .
 3. Termenul defineste, de fapt, o serie de mai multe fortificatii construite de-a lungul a catorva sute de ani. Primele sectiuni din zid au fost construite inca din secolul V i.Hr.
 4. Zidul se intinde pe o distanta de 6.400 km. El incepe din est, de la trecatoarea Shanhaiguan, si continua pana in zona de vest a tarii, in zona de lacuri denumita Lop Nur.
 5. Primele fortificatii au fost construite inainte de crearea Imperiul Chinez de catre conducatorii chinezi de triburi care doreau sa se apere de atacurile reciproce. Aceste ziduri initiale au fost distruse de catre primul imparat al Chinei, Qin Shi Huang, de-a lungul unei perioade de 12 ani.
 6. In timpul dinastiei Qin a inceput construirea a ceea ce astazi denumim “Marele Zid Chinezesc”. El a ridicat acest zid pentru a proteja zona de nord a Chinei de atacurile populatiei nomade Xiongnu.
 7. Dupa infrangerea populatiei oirat (triburi mongole) in Batalia de la Tumu (1449), conducatorii Dinastiei Ming au reinviat conceptul zidurilor de aparare. Acesta a fost vazut ca ultima solutie in fata atacatorilor nomazi, in urma esecurilor campaniilor militare de cucerire a lor.
 8. Se estimeaza ca un milion de chinezi si-au indeplinit serviciul militar ca si garzi ale Zidului. Stagiul militar desfasurat in cadrul turnurilor de paza ale zidului nu erau bine privite de catre soldati din cauza conditiilor vitrege de locuit (atat vara cat si iarna) si a hranei insuficiente, combinate cu dorul de casa si familie.
 9. Se presupune ca, de-a lungul timpului, intre doua si trei milioane de chinezi au murit in timpul constructiei Zidului.
 10. Nu exista nicio harta care sa prezinte intreaga constructie. Acesta este inca un semn al complexitatii acestei megastructuri arhitectonice.
 11. Dincolo de implicatiile sale militare, zidul a avut si consecinte economice si comerciale. Zidul a reprezentat o buna protectie pentru negustorii europeni care au putut, la adapostul protectiei Zidului, sa isi desfasoare netulburati negotul.
 12. Pe 9 iulie 2005 Danny Way, un skateboarder profesionist, a devenit prima persoana din lume care a sarit peste Marele Zid Chinezesc, ajutat de un vehicul nemotorizat.
 13. Cea mai celebra legenda care inconjoara misticul din jurul acestei constructii este cea a sotiei unui barbat chinez decedat in timpul constructiei Zidului. Meng Jiangnu a venit sa isi viziteze sotul care lucra la Zid, fara sa stie ca acesta decedase. Pentru ca ceilalti constructori nu au putut sa ii spuna adevarul si au mintit-o ca sotul ei este “in urmatorul turn”, ea a mers din turn in turn de la un capat la altul al Zidului. In final, la ultimul turn, a aflat adevarul si a inceput sa planga atat de tare incat lacrimile ei au creat o bresa in Zid. Astazi, acolo se afla un templu ridicat in cinstea ei.
 14. In timpul utilizarii acestuia ca fortificatie de aparare, Marele Zid Chinezesc avea si un sistem, avansat pentru acea data, de comunicatii. Acesta folosea fumul si focul pentru a transmite diverse mesaje intre turnurile de control al Zidului. In caz de pericol se puteau alerta usor armatele stationate in baze militare de-a lungul structurii.
 15. Marele Zid Chinezesc este, in anumite portiuni, intr-o stare avansata de degradare sau chiar a fost distrus. Alaturi de capriciile naturii (vant, furtuni de nisip, cicluri repetate inghet-dezghet), printre inamicii Zidului se numara si oamenii care il vandalizeaza sub diverse forme (cea mai frecventa forma de vandalism o reprezinta vanzarea de portiuni mici din zid sub forma de suvenir).
 16. Exista si un maraton care se desfasoara de-a lungul sau chiar pe Zidul Chinezesc. Aceasta forma de maraton este mult mai grea decat cele obisnuite deoarece implica urcarea si coborarea a aproximativ 3.700 de trepte de catre participanti.
Marele zid chinezesc

Marele zid chinezesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *