Mauritius

Mauritius – un colt de Paradis

Mauritius –  un colt de Paradis

Mauritius,  o insula de paradis din Oceanul Indian, ce va va oferi cu siguranta o experienta de neuitat cu padurile de palmieri, plajele de nisip alb, apa turcoise a oceanului, campurile de trestie de zahar,  peisajul de o diversitate coplesitoare, tarmurile cu nisip alb scaldate de ape limpezi si muntii inalti de pana la 800 de metri.

Mauritius, cunoscuta oficial sub numele de Republica Mauritius, este un stat insular afla la aproximativ 2.000 de km de coasta continentului African, si la 900 de km de Madagascar in sud-vestul Oceanului Indian. Impreuna cu Insula Reunion, situata la 200 de km in sud-vest, Mauritius face parte din Insulele Mascarene.

Insula Mauritius are forma aproape triunghiulara si un relief de origine vulcanica, format dintr-un podis presarat cu numeroase varfuri si cratere vulcanice stinse, altitudinea maxima a acestuia fiind de 828 in Mount Piton. Cu exceptia partii de sud, insula e acoperita cu lava pe mai mult de doua treimi din suprafata sa iar tarmurile sale sunt insotite de recife de corali, pe o lungime de 217 km.

Mount Piton - Mauritius

Mount Piton – Mauritius

Insula are unele din cele mai frumoase plaje din lume, peisaje montane sublime si un amestec armonios de culturi.

Cei 330 de kilometri de tarm cu superbe plaje de nisip sunt, aproape in totalitate, inconjurati de bariere de corali. Astfel, Mauritius ofera nelimitate posibilitati pentru iubitorii de sporturi nautice, diving, snorkeling, surfing, caiac, waterskiing, pescuit.

Daca adaugam la aceste atractii naturale si oferta hoteliera de lux, precum si numeroasele posibilitati de petrecere a vacantei putem spune despre Mauritius, fara teama de a exagera, ca este o destinatie idilica.

Exotica “Perla a Oceanului” este impresionanta datorita recifelor multicolore de corali, vulcanilor inactivi si mult indragitelor terenuri de golf.

Aceasta minunata insula este faimoasa si datorita pasarii Dodo, care a existat doar in acest colt de paradis, cat si pentru elementele distinctive ramase in urma anilor de colonizare. Insusi Mark Twain a zis candva „Mauritius a fost creat primul si abia apoi Raiul, iar Raiul a fost copiat dupa Mauritius”.

Aici veti gasi un amestec unic intre cultura franceza, cea indiana si cea africana, ce se regaseste mai ales in arta culinara.

Datorita acestei varietati de culturi au luat nastere numeroase temple hinduse, moschei, biserici si pagoda budiste.

Aceasta insula a Oceanului Indian gazduieste temple hinduse, cat si biserici, datorita anilor de colonizare. 

Maheswarath, templul dedicat zeitatilor indiene, este un superb monument arhitectural, construit in anii 1850.

De asemenea, langa lacul Ganga Talao se afla un templu dedicat zeului Shiva, locul fiind considerat cel mai sacru spatiu hindus de pe insula.Un lucru ce ar trebui mentionat este faptul ca o vizita la acest temple presupune de obicei si o intalnire cu maimutele de pe insula, de aceea este bine sa ai pregatita o gustare pentru acestea.

Lacul Ganga Talao - Mauritius

Lacul Ganga Talao – Mauritius

Alte lucruri ce nu ar trebui ignorate atunci cand te afli pe Mauritius sunt monumente precum cel dedicate abolirii sclaviei sau biserica numita Cap Malhereux. Pentru amintiri memorabile, nu ezita sa incerci si scuba-diving sau chiar o plimbare pe plaja cu caii, oferita de Centre Equestre de Riambel.

Daca iti doresti sa lenevesti la soare pe o plaja decupata din reviste, atunci nu ar trebui sa ratezi minunatele Trou aux Biches, Belle Mare Plage, Tamarin Bay pentru nisipul fin sau Flic en Flac ,una dintre cele mai intinse plaje de pe insula.

Trou aux - Mauritius

Trou aux – Mauritius

Grand Baie sau „golful fara sfarsit”, asa cum i-a fost data denumirea inca din secolul al 17-lea, detine toate virtutiile posibile si specifice unui colt paradisiac. Aici, pe coasta de nord vest, plajele sunt de vis, resorturi apreciate, restaurante si baruri. Este o zona turistica foarte cunoscuta, vizitata de numerosi turisti. Aici, Oceanul Indian constituie o mare atractie pentru cei pasionati de scufundari, windsurfing sau chiar scufundari cu submarine transparente, de doua persoane, care iti ofera posibilitatea explorarii lumii marine. Pestii tropicali sunt fermecatori.

Flic en Flac este locul unde se afla cele mai bune plaje din Mauritius. Plaje publice fara sfarsit, presarata cu pini -filao trees . Mici marketuri, shop-uri si apart-hoteluri de inchiriat se gasesc la tot pasul, in aceasta zona.

Flic en Flac - Mauritius

Flic en Flac – Mauritius

Trou Aux Biches & Mont Choisy , ambele sunt destinatii turistice, care s-au dezvoltat foarte rapid. In general, turistii opteaza pentru aceasta zona, ca alternativa la Grand Baie. Din dorinta de a diversifica plajele, in special si pentru preturile ceva mai mici. Trou Aux Biches ofera intideri mari de nisip, aproape neintrerupte pana la Mont Choisy.

Poti sa-ti petreci o zi minunata pe Ile de Deux Cocos, o insulita aflata la 5 minute de Mauritius, la care se ajunge cu ajutorul barcilor. Aici poti incerca sporturi de apa, precum snorkeling, te poti bucura de peisaje si de calmul ce stapaneste acest loc izolat de restul lumii sau te poti delecta cu preparatele delicioase de la restaurantul aflat pe Ile de Deux Cocos. Daca te bate gandul unei nunti exotice, ar trebui sa stii ca aceasta insulita este locul perfect pentru indeplinirea acestui vis.

 

In Sudul si Sud Estul insulei vei regasi crampeie din India, Irlanda si Caraibe. Aceasta zona nu este prea exploatata turistic tocmai datorita reliefului stancos si batut de vant. Varfurile zimtate „deschid” vederea spre Blue Bay, iar dincolo, se va putea vedea superba plaja Pointe d’Esny. Peisajul este dominat de culoarea verde. Padurile se continua indelung in zona de coasta.

Pointe d’Esny - Mauritius

Pointe d’Esny – Mauritius

In Centrul Plateau, centrul insulei , unde racoarea si ploaia sunt parte din cadrul natural,  este concentrata o mare parte a populatiei din Mauritius.  Central Plateau este recomandat sa il vizitezi oricum, tocmai pentru a intra in contact cu civilizatia locala, cu modul lor de viata. Pentru a-ti completa imaginea intregului Mauritius. Pentru ca dincolo de plaje, de soare si resorturi, exista si un mod de viata aparte.

Pentru impatimitii de monumente arhitecturale, Eureka este un loc ce trebuie vazut. Construit in anii 1830, conacul in stil Creole este o veritabila dovada a trecutului marcat de traditia plantatiilor a insulei. Pe teritoriul acestui conac, care este in prezent un muzeu impecabil pastrat, se gasesc si cascade superbe.

Parcul National Cheile Raului Negru poate fi considerat cu usurinta regiunea cea mai spectaculoasa a insulei Mauritius. Ocupand aproximativ 2% din suprafata intregii insule, Parcul National gazduieste cea mai mare varietate de plante, animale si pasari specifice regiunii Mauritius.

Cheile Raului Negru - Mauritius

Cheile Raului Negru – Mauritius

Mauritius este o lume in sine. O alta lume. Este un paradis in adevaratul sens al cuvantului.

Oamenii calzi si primitori, vietile lor simple si spiritul de a trai fiecare moment, in ritmul propriu. Acesta este primul lucru atragator, principala calitate pe care o vei gasi la Mauritius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *