Meteora

Meteora, Grecia – lacasul ingerilor

Meteora, Grecia –  lacasul ingerilor

Complexul de manastiri de la Meteora este un loc in care forta naturii a modelat muntii facandu-i sa arate aidoma unor stalpi ce sustin insusi cerul,  un loc pe care oamenii l-au intarit prin credinta si puterea lor launtrica, un loc in care Dumnezeu le-a zambit oamenilor, oferindu-le adapost acolo unde nimeni nu se astepta.

Aflat undeva in centru Greciei, in Muntii Pindului, la marginea de nord – vest a Campiei Tesaliei , in apropiere de raul Pinos, langa localitatea Kalambaka, Meteora este unul din cele mai cunoscute centre monahale ale Rasaritului crestin. Si nu doar atat, ci si un obiectiv inscris in Patrimoniul Mondial Unesco.

Dupa Complexul de manastiri de la  Muntele Athos, Meteora ar fi cel de-al doilea  centru religios din  aceasta tara, Grecia fiind o tara majoritar ortodoxa. 

Originea formatiunilor stancoase de la Meteora se pierde in negura timpului, nici macar cercetatorii nu stiu exact ce vechime au si nici modul de formare.

Meteora

Meteora

Ca fenomen fizic, este unic in toata lumea. Aceasta formatiune de stanci  a luat nastere datorita unui con in forma de delta, alcatuit din pietre de rau si namol, care se varsau in vechiul lac tessalic. Dupa separatia geologica a masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossei, apele lacului au gasit iesire la Marea Egee prin Valea Tembi. Atunci, acest masiv in forma de delta s-a transformat in pietre uriase si stanci cu inaltimi de peste la 400 metri, iar pe varful lor s-au construit 25 de manastiri de o rara frumusete.

Dar inca din secolul al XI lea in aceasta zona traiau ca pusnicii cativa calugari, locuind in pesteri. Scarile actuale care fac accesul mai usor au fost construite in anul 1920. In timpul razboiului trupele germane au ocupat acest lacas.

Pentru a ajunge la manastirile de la Meteora se trece prin intinsa campie a Tessaliei. Aceasta este zona cea mai rodnica a agriculturii grecesti, in restul tarii fiind un sol mai mult pietros si nisipos. Drumul isi face loc printre culturi de bumbac, cele mai intalnite, palcuri de maslini si culturi de grau. Contrastul intre verdeata Tessaliei si solul arid al Greciei se observa atunci cand apare in departare strania „padure de stanci“ de la Meteora, fara egal in lume.

Cu cat te apropii de Kalambaka, orasul de la poalele pietrelor meteorice, sesizezi parca mai clar frumusetea si imensitatea creatiei divine. Stancile au forma unor coloane stangaci cioplite, care se sprijina de pamant doar pe un colt, dand impresia ca se pregatesc sa isi ia zborul spre cer.

Pe langa frumusetea rapitoare a locului, care atrage anual mii de turisti, complexul este recunoscut si datorita importantei religioase.

In secolul XIV calugarul Athanasios infiinteaza prima manastire ce se ridica pe cea mai mare stanca, numita Platilithos – “piatra lata”, cu a ei 613 metri deasupra marii. Manastirea primeste numele de Meteoron in limba greaca inseamnand  “suspendat in aer” ,  pentru ca ulterior intreg complexul de stanci sa se numeasca Meteora 

Din marea padure de stanci, 24 au fost sfintite ca locuri de nevointa pentru calugari.

Acum au mai ramas doar 6 manastiri extrem de bine intretinute, intrate sub protectia Unesco si care se reunesc sub elogiul de “ pamant sfant” , restul ajungand in paragina.

Cladite direct pe stanci, la peste 300 de metri altitudine, bisericile iti ofera privelisti de vis si ocazia unei experiente de-a dreptul fascinante.

Meteora

Meteora

Constructia lor nu a fost deloc usoara, calugarii avand nevoie si de 70 de ani numai pentru a ridica materialele pe stanca. Urcarea se facea numai cu scari de sfoara si cu plasa. Abia de la mijlocul secolului trecut s-au sapat scari in stanci. Dar, odata cu aparitia turistilor, calugarii s-au imputinat, preferand alte locuri, mai retrase, pentru rugaciune si contemplarea lui Dumnezeu.

Calugarii si maicile pastreaza cu mare dragoste si grija obiecte de cult, importante icoane, opere de arta, fresce de mare valoare, moaste ale sfintilor. Acestia se roaga incontinuu, tin posturile si se lupta pentru supravietuire. Atunci cand ajungeti la Meteora incercati sa va ganditi si la modul de viata al monahilor, nu numai la peisajele care oricum va vor taia respiratia.

Daca iti doresti sa vizitezi Meteora pentru o experienta religioasa si spirituala pe acest taram sacru, iata ce manastiri iti sunt recomandate sa vizitezi:

1.Sfanta Manastire a Schimbarii la Fata – Marele Meteor

Marele Meteor, cunoscut si sub numele de Manastirea Schimbarea la Fata a lui Hristos a fost construita in jurul anului 1340 pe o stanca spectaculoasa, la 613 m deasupra nivelului marii, fiind cea mai mare si cea mai vizitata dintre manastiri.

Marele Meteor

Marele Meteor

Adaugiri s-au adus ulterior mai ales de catre tarul sarb Simeon Uros care s-a si calugarit aici.

Pentru a ajunge acolo trebuie sa urcati 115 trepte destul de abrupte, dar privelistea merita cu siguranta efortul.

Suspendata pe cea mai impunatoare stanca, manastirea este impartita pe 3 nivele de care nu esti constient si nici nu ti le poti imagina decat abia cand intri in lacasul de cult.

Marele Meteor

Marele Meteor

Aici exista un muzeu laic ce adaposteste comori ale ortodoxismului elen, osuarul, pivnita, biserica, bucataria si locul de luat masa, un spital care insa nu se viziteaza, chilii si bineinteles curti interioare extrem de odihnitoare.

Pana in anul 1923, accesul se facea pe scari, cu sfoara sau cu plasa. Ulterior, s-au construit tuneluri in stanca si trepte pentru vizitatori.

Dintre cele 6 manastiri care se viziteaza, Marele Meteoron este probabil cea mai impresionanta ca organizare, dimensiuni si priveliste

2.Sfanta Manastire a Tuturor Sfintilor Varlaam

Aceasta este cea de-a doua manastire ca dimensiune din Meteora. Manastirea Varlaam ,numita astfel dupa ermitul cu acelasi nume, care si-a gasit refugiul aici in anul 1350, serveste totodata ca muzeu si casa parohiala pentru trei episcopi.

Sfanta Manastire a Tuturor Sfintilor Varlaam

Sfanta Manastire a Tuturor Sfintilor Varlaam

Manastirea Varlaam este situata pe o stanca impozanta, dar cu o suprafata mai mica, la o inaltime de 373 m. Astazi, 129 de trepte conduc vizitatorii pana la intrare. Cu toate acestea, uneori, calugarii folosesc o plasa pentru a transporta diferite obiecte de uz casnic, mancare sau materiale specifice lacasului de cult. Aici, turistii pot vizita azilul de batrani, spitalul, vechea trapeza si Bisericuta Sfintilor fara de Arginti.

3.Sfanta Manastire Rousanou

Sfanta Manastire Rousanou este numita astfel dupa fondatorul ei din secolul al XV-lea si se inalta pe una dintre cele mai falnice dintre stancile Meteorei.

Sfanta Manastire Rousanou

Sfanta Manastire Rousanou

Aceasta manastire este inchinata  Sfintei Barbara, dar dedicata “Schimbarii”. ,

Aflata pe o stanca verticala si abrupta, inconjurata de abis de jur imprejur, intre manastirile Varlaam si Sfanta Treime, manastirea a fost ridicata de fratii macedoneni Maxim si Ioasaf in anul 1545.

Sfanta Manastire Rousanou

Sfanta Manastire Rousanou

Accesul in aceasta manastire se face prin cele doua poduri solid construite dar pana in anul 1897 oamenii puteau urca aici doar urcand pe niste scari de sfoara. In aceasta biserica, turistii pot cinsti Sfanta Mucenita Varvara, avand, de asemenea, ocazia de a admira icoane, moaste ale diverselor sfinti, cruci si picturi impresionante.

Sfanta Manastire Rousanou

Sfanta Manastire Rousanou

Fresca ce impodobeste manastirea dateaza din anul 1561. Cele mai multe dintre manuscrisele pastrate la manastirea Rusanu de-a lungul timpului au fost mutate la Biblioteca Nationala din Atena.

4.Sfanta Manastire a Sfintei Treimi

Ea a fost ridicata in secolul al XV-lea de catre parintele Dionisie. Doi frati, ambii preoti, Nicolaos si Antonios, i-au decorat peretii in anul 1741, in timp ce picturile de pe stanca din biserica Sfantul Ioan Botezatorul dateaza din anul 1682. Aici au fost filmate mai multe cadre din filmul de actiune James Bond: For Your Eyes Only.

Sfanta Manastire a Sfintei Treimi

Sfanta Manastire a Sfintei Treimi

Se spune ca aceasta este a treia ca vechime din intreg complexul monahal si legenda spune ca intreaga constructie a acestei manastiri a durat circa 70 de ani, deoarece a fost destul de dificila urcarea materialelor de constructie.

Aceasta este situata pe o stanca gigantica, pe care vizitatorii sunt nevoiti sa urce 140 de scari pentru a putea ajunge la intrare, fapt ce o face cea mai putin vizitata manastire de la Meteora.

Manastirea Sfintei Treimi este formata, de fapt, din doua biserici mai mici, avand o suprafata totala de 1000 de metri patrati.

Sfanta Manastire a Sfintei Treimi

Sfanta Manastire a Sfintei Treimi

Ofera, poate, cea mai spectaculoase vedere de ansamblu asupra localitatii Kalambaka si asupra Muntilor Pindului. Din Manastirea Sfintei Treimi obtii o panorama de 360 de grade, putand admira, de asemenea, manastirile Varlaam, Sfantul Stefan, Marele Meteor si superbul oras Kalambaka, situat in apropiere de Meteora.

5.Sfanta Manastire a Sfantului Stefan

Manastirea Sfantului Stefan

Manastirea Sfantului Stefan

dateaza din secolul al XV-lea si este, totodata, singura manastire de maici de la Meteora, calitate pe care a capatat-o de abia in 1961.

Daca mergi in Meteora din directia orasului Kalambaka, aceasta va fi prima manastire pe care o vei putea observa. Fiind ridicata pe o stanca gigantica de circa 750 de metri, aceasta detine o cetate impresionanta pe care o pot vizita turistii curiosi.

Cladirea este eleganta si armonioasa, cu o priveliste minunata asupra orasului Kalambaka. Gradinile interioare sunt extrem de cochete si te poti odihni in voie pe una din bancutele din gradina.

Manastirea a fost una dintre primele biserici ridicate in Meteora, accesul in ea putandu-se face prin intermediul unui pod lung de 8 metri.

Manastirea Sfantului Stefan

Manastirea Sfantului Stefan

In manastire exista un muzeu, unde turisti pot vedea manuscrise valoroase, haine croite cu fir de aur, carti evanghelice, diverse sculpturi si multe alte obiecte specifice lacasului de cult.

Manastirea adaposteste, printre altele, craniul Sfantului Haralambie, donat manastirii chiar de domnitorul valah Vlad Tepes.

6.Sfanta Manastire a Sfantului Nicolae Anapafsas

Aceasta este prima manastire care iti apare in cale daca vizitezi Meteora venind din Kastraki. Manastirea Sfantului Nicolae Anapafsas este, totodata, mai indepartata fata de celelalte, situandu-se pe o stanca ingusta cu o imagine spectaculoasa.

Manastirea Sfantului Nicolae Anapafsas

Manastirea Sfantului Nicolae Anapafsas

Stanca pe care se afla fiind  ingusta constructia a fost facuta pe inaltime. La primul etaj se gaseste biserica si Trapeza, iar la al doilea etaj chiliile calugarilor.

Este cea mai mica dintre manastirile meteore, ea fiind zidita in secolul al XIV-lea de catre Sfantul Dionisie cel Milostiv. Frescele sale, de o mare calitate artistica, au fost realizate de Teofan Cretanul, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai Scolii Cretane de Pictura. In capela Sf. Anton, picturile originale din secolul al XIV-lea sunt inca vizibile.

Manastirea Sfantului Nicolae Anapafsas

Manastirea Sfantului Nicolae Anapafsas

Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsas se afla putin mai departe fata de celelalte, fiind mai aproape de un alt sat din care se poate face accesul, Kastraki. Biserica este inchinata Sfantului Nicolae.

Zidurile lacaselor de cult sunt construite la marginea stancii, chiar langa prapastie.

Complexul monahal de la Meteora, din Grecia, este unic in lume,

magia calatoriei la manastiri fiind o bucurie pura. Pentru a te putea plimba prin aceasta zona de vis ai nevoie de doar cateva ore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *