Cascada Niagara

Niagara – cea mai vizitata cascada din lume

Declarata cea mai vizitata cascada din lume in 2013, cascada Niagara atrage anual peste 22 milioane de turisti. Aflata la granita dintre Canada si Statele Unite ale Americii , casacada este considerta totodata cea mai frumoasa cascada din lumea, fiind printre primele atractii de vizitat din lume.

Situandu-se pe raul cu acelasi nume , care izvoreste din lacul Erie (cel mai estic dintre marile lacuri), cascada Niagara are o inaltime de 56m si o latime de 1203 m, constituind granita naturala dintre SUA si Canada.

Cascada Niagara

Cascada Niagara

Cascada Niagara s-a format in urma cu 12.000 de ani,  cand ghetarii

s-au retras spre nord, lasand apa din lacul Erie sa curga peste povarnisul Niagara, o linie de coasta care se intinde din sudul orasului Ontario pana la Rochester. De atunci, eroziunea a impins usor cascada aproximativ 11 km in amonte, formand defileul Niagara. In prezent, partea canadiana se retrage aprox. 1.5 m/ an, iar partea americana 15 cm/ an (partea canadiana se erodeaza mai rapid intrucat aduce mai multa apa.

Cascada Niagara

Cascada Niagara

Cascada Niagara este impartita  in  doua parti de Insula Goat. Partea mai mare canadiana, are o inaltime de 56 de metri, iar lungimea crestei este de aproximativ 670 metri. Cealalta parte americana  are o inaltime de 58 de metri, dar lungimea crestei de doar 320 metri. Din cauza caderii puternice de apa se formeaza o ceata care, impreuna cu lumina soarelui, da nastere unui mare numar de curcubee

In zona guvernele canadiene si americane au  construit parcuri, platforme de vizionare, drumuri si autostrazi. Rezervatia Niagara State Park a fost infiintata in 1885 si este cel mai vechi parc al statului New York. Acesta include un turn de observatie, lifturi care coboara la baza cascadei americane si de unde se pot face excursii cu barca la baza cascadei Horseshue.
Cascada Niagara reprezinta o mare atractie turistica, adunand milioane de vizitatori in fiecare an. Cascada poate fi vazuta din parcuri situate pe amandoua malurile raului, din turnuri de observare, din barci, din insula Goat si de pe podul Rainbow, aflat la mica distanta in aval. De asemenea, vizitatorii pot intra in Pestera Vanturilor, situata in spatele unei perdele de apa langa baza cascadei. Noaptea , cascada este luminata cu reflectoare puternice, multicolore, oferind turistilor un spectacol unic de lumini si muzica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *