Nisa

Nisa – un bastion al gastronomiei.

Nisa – un bastion al gastronomiei.

O tanara pereche priveste din balconul hotelului Negresco, situat deasupra  Golfului Ingerilor (Baie de Anges ), bucurandu-se de adierea brizei, de soare si de luxul hotelului in stil bele-epoque, avand o cupola roz. Plaja se sfarseste cu o orbitor de alba banda de spuma.

Promenade des Anglais

Promenade des Anglais

Acesta este “patria” numai a celor bogati si foarte bogati, eleganti si calmi, un oras pe care Nietzsche l-a caracterizat drept “nesabuit de frumos “. Extrem de distins, el strajuieste  Golful Ingerilor – cel mai mangaiat de mare – cu evantaie din frunze de palmier, cu cladirile sale in culori pastelate sub soarele bland, peisaj ce aduce cu cel al tarmurilor Italiei. Oricum, Nisa a fost posesiune Italiana pana in 1860 si, de atunci incoace, interpreteaza cu succes rolul de “diva” a Frantei.

Golful adapostit a inceput sa atraga locuitori inca de cand, in secolul al IV-lea i. Hr., grecii au intemeiat Nikaia (  cea aducatoare de victorie ). Au urmat romanii prin anul 14 i.Hr., cu predilectia lor pentru porturi naturale, iar mai apoi, sarazinii, lombarzii, gotii, pana cand Nisa a ajuns sub protectoratul Savoiei, sub care a ramas aproape  cinci sute de ani. In 1860, orasul port a fost cedat Frantei in urma unui referendum. Locuitorii s-au adaptat repede noii stapaniri si au pastrat aceleasi legaturi cu englezii, care au continuat sa vina aici, dar numai iarna, pentru a practica diferite jocuri de societate si pentru a se bucura de aerul curat si de privelistea florilor si a palmierilor, care au facut Nisa faimoasa.

Portul de yahturi Nisa

Portul de yahturi Nisa

Portul de yahturi Nisa

Portul de yahturi Nisa

Parada calestilor

A fost chiar o afacere crearea, cu banii englezilor, a unui bulevard ( Boulevard des Anglais), locul de parade al trasurilor si calestilor, apartinand reginelor si cocotelor, vanatorilor de avere si adevaratilor aristocrati. Sampania de Crimeea curgea valuri si petrecerile industriasilor si aristocratilor rusi ce descoperisera Coasta de Azur. Nisa devenise sinonima  cu leneveala, placerile si traiul fara de griji si asa este si astazi.

Noii milionari rusi

Cei care privesc Promenada des Anglais, avand in fata o salade nicoise,- compusa din rosii, ardei, tecute, ridichii, ceapa, masline, usturoi, ton, ansoa,  si mult ulei de masline-, se pot relaxa cu toate ca o caravana zgomotoasa, formata din noii imbogatiti rusi, trece fosnind bancnote verzi.

Promenade des Anglais

Promenade des Anglais

Promenade des Anglais

Promenade des Anglais

Promenade des Anglais

Promenade des Anglais

Oricum, cu amestecul de glorie trecuta si lux contemporan, de viata sociala intensa si retragere din lume, de perechi de oameni in varsta si trupuri perfecte, Nisa, cu cei 350.000 de locuitori ai sai, este o mare atractie turistica. Promenada, paralela cu plaja, este lunga de circa 8 Km si, in ciuda modernelor fast-food-uri, etaleza cladiri superbe, aranjamente florale extravagante si numeroase scaune din care, odata asezat, poti avea panorama intregului tarm. In lumina rosie a asfintitului, culoarea marii se estompeaza si vantul cald ce bate dinspre dealurile Proventei aduce miros de cuisoare si mimosa.

Multe dintre atractiile principale ale Nisei se afla pe Promenada, cum ar fi hotelul Negresco – ridicat in 1913 de catre un roman, Henri Negrescu, ca o patrie a splendorii, luxului si abundentei -, sau Palatul Messena ( acum muzeu ) cu parcul sau incantator . In orasul vechi, la Cours Saleya, se afla o minunata piata pentru flori, fructe si legume, inconjurata de restaurante care ofera meniuri interesante, chiar si pentru exigentii consumatori de pe Coasta de Azur. In apropiere se afla Catedrala Ortodoxa rusa, cu cupolele in forma de ceapa, spuzite de stele, ctitorie a tarului Nicolae al II-lea, cel care nu voia ca supusii sai, aflati la Nisa, sa nu aiba unde sa se roage. Exceptionale sunt si muzeele, cum ar fi Muzeul Raoul Dufy, Muzeul Matisse, sau Muzeul de Arta Moderna, unde poti vedea tablouri de o mare frumusete. Cu dealurile inconjuratoare, cu muntii ce se apropie de mare, Nisa a fost multa vreme un paradis al pictorilor, iar astazi este centrul cultural al  Coastei de Azur.

Catedrala Ortodoxa rusa

Catedrala Ortodoxa rusa

Cours Saleya- piata pentru flori

Cours Saleya- piata pentru flori

Nisa

Nisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *