Orasul interzis

ORASUL INTERZIS

Orasul Interzis e o intrega lume cuprinsa intre patru ziduri;curtile mari, legate prin porti cu o constructie elaborata, sunt pline de cladiri exuberante, al caror acoperis se termina intr-o menajerie stalucitoare de dragoni, phoenicsi si alte creaturi mitologice.

Palatul Imperial numit si Orasul Interzis de purpura (Zijin cheng) este un oras feudal situat in inima unei capitale moderne, Beijing.

Construit dupa conceptul chinezesc al geomantiei ,,fengshui ”, acesta este un patrulater de 960 de metri pe 750 de metri, inconjurat de ziduri cu inaltime de 10 metri, avand in fiecare colt cate un turn de veghe splendid decorat ,  intins pe 72 de hectare, complexul format din palatul imperial, locuintele membrilor curtii, salile pentru primiri oficiale, a fost inceput in sec. al XV-lea, cand imparatii dinastiei Ming si-au mutat capitala de la Nanking la Beijing.

Orasul interzis

Orasul interzis

Orasul interzis

Orasul interzis

Stilul arhitectonic al Orasului Interzis, se numeste ,,siheyuan ” si se caracterizeaza ca o incinta cu patru laturi, unde poarta principala este asezata in extremitatea de sud. Conform principiilor fengshui, dupa ce intri pe fiecare intrare / poarta, dai de un zid, a carui menire este sa impiedice intrarea duhurilor rele. Explicatia ar fi ca, aceste duhuri sa nu se deplaseze decat in linie dreapta, iar acest paravan intrerupe aceasta miscare rectilinie.

Palatul, care are 9.000 de incaperi, a fost construit pentru conducatorul suprem, care era considerat “centrul universului”. 24 de imparati au locuit in vechiul palat, pana cand acesta a fost deschis pentru public in urma victoriei comunistilor lui Mao.

Orasul interzis

Orasul interzis

Orasul interzis

Orasul interzis

Constructia a inceput in anul 1406 de catre ambitiosul imparat Yongle (Fiul Cerului), iar de atunci au locuit aici 24 de imparati, pana-n 1924 cand ultimul imparat al Dinastiei Qing, Aisin Giorro Pu Yi, a fost alungat si obligat sa se refugieze in orasul Tianjin.

In toata aceasta perioada, intrarea oamenilor de rand era strict interzisa, de aici si numele vestitului oras. A fost totusi o exceptie, in anul 1860, in timpul Razboiului Opiului, cand atat fortele anglo-franceze cat si rebelii chinezi, au ocupat timp de o luna incinta palatului.

Inconjurat de un canal larg cu apa, lat de 52 de metri si lung de 3800 de metri, accesul in palat se face doar prin patru porti de intrare.

Palatul Imperial este flancat de doi lei (simboluri ale puterii imperiale) care pazesc cele 5 poduri peste Raul Galben (Jinshui), din curtea exterioara a regatului. Dupa revolutia din 1911, poarta a fost ,,decorata” cu portretele lui Sat Yat Sen, Marx si Engels, Lenin, Stalin, Mao Zedong – in functie de momentul istoric prin care trecea natiunea. In vremurile de azi, a ramas doar portretul ce-l infatiseaza pe presedintele Mao Zedong

Portile principale sunt, in sud Wumen si-n nord langa Gradina Imperiala din interior si parcul Jingshan din exterior, Poarta Autoritatii Divine Shenwu. Pe fiecare latura a palatului mai exista cate o iesire de proportii mult mai mici, in vest Poarta Xihua, iar in est Poarta Donghua, ambele aproape de poarta principala din sud.

Cert e ca nu v-ar ajunge o zi intreaga sa vizitati intregul palat si nici n-ati putea sa faceti asta, pentru ca nu toate cladirile permit accesul publicului. In fond, sunt peste 980 de cladiri in interiorul curtii palatului, astfel ca numarul mare de turisti ar fi imposibil de supravegheat. O caracteristica aparte a Orasului Interzis e faptul ca numarul total al camerelor este de fix 9999 (cu antecamere incluse, ce-i drept). Va dati seama ce ar insemna supravegherea simultana a 9999 de camere?

Orasul interzis

Orasul interzis

In ceea ce priveste colectiile care pot fi admirate in muzeul regal (care apropo, gazduieste mai mult de 1,807,000 de exponate), dintre care peste 340,000 de piese de ceramica din timpul dinastiilor Ming, Qing, Song si Tang, peste 50,000 de tablouri (din care peste 400 din vremea dinastiei Yuan) si alte cateva mii de documente, arme, instrumente musicale.

Orasul interzis

Orasul interzis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *