Ayers Rock

Parcul National Uluru-Kata Tjuta

Parcul National UluruKata Tjuta se gaseste in Northern Territory la 1431 km de localitatea Darwin, Australia.O piatra seaca, un munte, care nu este nici macar atat de inalt incat sa-i atraga pe colectionarii de recorduri. Un munte viu cu o vechime de 800 milioane de ani aflat in  inima celor care il locuiesc stapanindu-l, il stapanesc locuindu-l. Uluru supranumit si muntele-catedrala.

Ayers Rock

Ayers Rock

Uriasul munte de gresie Uluru (sau stanca Ayers) se afla in centrul geografic al Australiei si ocupa un loc aparte in inima australienilor – intreg misterul continentului pare a se fi concentrat in aceasta uriasa stanca rosie. Se poate merge cu avionul pana acolo, dar mult mai interesant este sa mergi cu masina. Pana sa ajungi acolo vei merge pe o fasie neagra de asfalt, de-a lungul unei intinse campii brazdate de dune rosii.  Uluru are o lungime de circa 3 km si o latime de 2 km, cu un perimetru de 10 km

Kata Tjuta

Kata Tjuta

Vei vedea Uluru mai intai ca pe un deal albastrui, la orizont. Apoi devii constient de forta sa, vazandu-l stralucind, rosu-portocaliu, proiectat pe cerul de un albastru intens.

Pentru australieni a deveit aproape o obligatie spirituala sa priveasca un apus de soare la Uluru.

Primul European care a ajuns la Uluru a fost William Christie Gosse ,in anul 1873, dupa un drum care a durat doua luni de zile.

El a foat cel care a botezat muntele – „stanca Ayers“ dupa numele unui importat politician australian Sir Henry Ayers.

Kata Tjuta

Kata Tjuta

Kata Tjuta, cunoscuta si sub numele de Olgas este o aglomerare de domuri de piatra aflata la 36 km distanta de Uluru.

Pentru aborigenii Pitjantjatjara si cei Yankunytjatjara , autodenumiti  Anangu. Uluru reprezinta o parte vitala a religiei, a filosofiei si a organizarii lor sociale. Ei considera toate formele de viata si de relief din regiunea Uluru ca facand parte dintr-o singura forta suprema, numita Tjukurpa, care le guverneaza toate aspectele existentei.

Kata Tjuta

Kata Tjuta

Pana in anii ’70-’80, Uluru precum si teritoriile inconjuratoare – „catedrala“ aborigenilor – erau asociate culturii europene, fara a se pomeni de Anangu sau de Tjukurpa. Schimbarea a venit insa  treptat.

La mijlocul anilor ’80, aborigenii au fost recunoscuti ca avand drepturi la Uluru, obiceiurile si traditiile lor au fost redescoperite.

Zona a fost „curatata“ de invazia civilizatiei moderne, iar in 1983 s-a construit complexul touristic Yulara aflat la 20 de km de Uluru.

Kata Tjuta

Kata Tjuta

In 1985, in cadrul unei ceremonii emotionante s-a semnat un acord ce stipula ca Uluru va deveni parc national, sub obladuire guvernamentala.

La o distanta de 20 de kilometri de Uluru, se inalta o alta formatiune stancoasa, cu numeroase varfuri rotunjite numita de  Anangu ( aborigeni) – Kata Tjuta  („multe capete“).

Kata Tjuta este un loc sacru unde doar barbatii initiate au accesul.

Aborigenii Anangu isi procura hrana foarte greu in vreme de seceta deoarece atunci cand vaneaza vite sau oi, politia ii trimite la inchisoare.

Dincolo de frumusetea halucinanta a locurilor, la Uluru cu siguranta vei invata lectia respectului pierdut: a respectului fata de semeni, oricare ar fi filosofia lor de viata, a respectului fata de lucrurile insufletite si de cele neinsufletite, deopotriva , lectia de demult a dragostei si a credintei.

Pentru a deveni una cu aceste sentimente, noi, cei „civilizati“, pasim pragul unei biserici, al unei catedrale si luam aminte la predicile preotilor invesmantati in straie de ceremonie.

. Ele ne dau motivul pentru care traim – sa fim o parte din armonie. Credinta noastra e buna, este asa cum ar trebui sa fie Credinta.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *