Cuernos del Paine from Lake Pehoé

Patagonia – taramul uriasilor de la capatul Pamantului

  Un taram magic, aflat la capatul lumiiPatagonia sau “Marele Sud” este o regiune in partea cea mai sudica a continentului American, o poarta catre Antarctica si Polul Sud ce include cel mai sudic oras al lumii, Ushuaia.

  In 1520, cand Magellan a pus piciorul pe insula San Julian, in timpul calatoriei ce avea sa-l duca la stramtoarea care ii poarta numele, el i-a numit pe locuitori, multi mai inalti decat spaniolii, Patagones, adica “monstrii uriasi”. Astfel a aparut numele de Patagonia.

  Intreaga regiune a fost modelata in timp de fortele naturii, fie ca vorbim de vant, rauri sau ghetari, iar rezultatele sunt mai mult decat spectaculoase. Aici s-au strans la un loc intinderi uriase cu stepe si campii, munti vesnic inzapeziti, paduri dese si verzi, fiorduri, ghetari si insule tacute .

    Patagonia este mai mult decat un loc de vacanta, este acel loc in care natura parca a vrut sa dovedeasca de ce este capabila.

  “Marele Sud”  nu este o tara asa cum s-ar putea crede, ci o regiune vag delimitata, care se intinde pe teritoriul a doua tari, Argentina si Chile si este alcatuita din trei zone geografice : Anzi Patagoniei, Podisul Patagoniei si Tara de Foc.

Anzii Cordilieri

Anzii Cordilieri

Podisul Patagoniei

Podisul Patagoniei

  Partea argentiniana este mai sofisticata, mai cosmopolita, cu mancare, cazare si servicii mai bune, in timp ce partea chiliana este mai degraba saracacioasa, cu servicii de proasta calitate, dar mai salbatica si mai “autentica”. Totusi, ambele parti ale Patagoniei merita vazute. Ambele ascund surprize ale naturii, dar si mici cabane de munte izolate in peisaje cu adevarat idilice, ce nu pot fi atinse decat dupa o calatorie cu hidroavionul.
Regiunea se imparte in doua jumatati: cea nordica si cea sudica.

  Aceasta impartire are rol pur geografic, pentru ca altfel, amandoua sunt acoperite de paduri virgine si traversate de rauri reci, acolo unde nu apar ghetari impunatori sau campuri de gheata care stralucesc in lumina zilei.

  S-ar putea crede ca acest tinut cu o clima aspra , cu vegetatie saraca si slab populat a inceput sa fie locuit numai recent dar desenele din pestera Cueva de las Manos dovedesc ca omul traieste aici de peste 9000 de ani.

Pestera Cueva de las Manos

Pestera Cueva de las Manos

  Locuita de indieni mapuche, tehuelche sau selknam, aceste pamanturi vitrege au fost colonizate lent si dificil, din cauza climei mai putin prietenoase, cu temperaturi reci si vanturi taioase, in partea estica a muntilor.

  Autohtonii au disparut, fiind inlocuiti de o populatie metisa “sud-americano-europeana” si in ciuda trecutului sau fascinant si a culturii distincte, Patagonia a ramas inca relativ neexplorata. Zeci de lacuri glaciare, rauri repezi de munte si vechi ghetari au ramas aproape neatinse.

  Intr-o regiune in care drumurile nu acopera decat o mica parte a teritoriului, chiar si in prezent, caii raman cea mai buna alternativa de deplasare pentru distante scurte si medii. Cu coama-n vint, caii gonesc liberi in Patagonia, tinutul nemarginit de la sud din Argentina si Chile – unde piscuri de granit domina lacuri glaciare, unde mai e loc si pentru alti temerari.

  Pentru amatorii de aventura, Patagonia a ajuns ”capatul Pamantului” – natura in forma ei cea mai salbatica. Spatiile immense, cei mai spectaculosi munti din lumesi, peisajele care-ti taie rasuflarea au facut din Patagonia o destinatie in voga: o Elvetie la pret de nimic.

  Din pampas, faimoasele stepe ale Americii de Sud, si pana la varfurile Anzilor, zona este extrem de putin populata, cu doar doi locuitori pentru fiecare kilomeru patrat de teritoriu

  Patagonia nu se arata insa foarte primitoare cu oaspetii, astfel incat drumurile de acces sunt putine.

  Lasand la o parte diferentele dintre cele doua tari, Patagonia ofera doua taramuri diferite: in vest sunt Anzii Cordilieri, vesnic albi, un adevarat rai al schiorilor, iar in est sunt platourile joase, linistite, acoperite de stepa, care duc pana la oceanul Atlantic.

Anzii Cordilieri

Anzii Cordilieri

  Parcul national Torres del Paine din sudul statului Chile, infiintat in 1959 pe o suprafata de 240 de mii de hectare, este una dintre nestematele sudului Americii. Masivul Paine se inalta asemenea unei fortarete de nepatruns, incoronata de turnuri ascutite ce se ridica semet spre cer.

Prcul National Torres del Paine

Prcul National Torres del Paine

Masivul Torres del Paine

Masivul Torres del Paine

  La nord de Torres del Paine se afla parcul national Los Glacieres, unde atractia principala o constituie faimoasele varfuri Fitzroy si Cerro Torre, o adevarata provocare pentru cei mai iscusiti alpinisti. Dar minunatul peisaj montan nu este singura priveliste extraordinara din Patagonia.

  Cei 2700 kilometri de litoral sunt alcatuiti din coaste abrupte, fiorduri si plaje largi, cu nisip inchis la culoare, sanctuar al mamiferelor marine. Lei de mare si pinguini isi gasesc adapostul in rezervatiile de pe plaje, in timp ce balenele inoata in larg, spre deliciul turistilor.

Parcul National Los Glaciares

Parcul National Los Glaciares

Varful Fitzroy

Varful Fitzroy

Varful Cerro Torre

Varful Cerro Torre

  Dintre orasele Patagoniei, niciun turist nu rateaza El Calafate, “capitala ghetarilor”.Este orasul cel mai apropiat de Parcul National Los Glacieres si punctul de plecare al tutror calatoriilor catre ghetarii patagonezi.

  Los Glacieres este parc national din 1937 si face parte din patrimoniul universal UNESCO din 1981. Parcul cuprinde 450.000 de hectare si 13 ghetari care coboara in lacurile Viedma si Argentino. Dintre cei 13, cei mai vizitati sunt Upsala, Onelli si Spegazzini, insa cel mai faimos ramane ghetarul Perito Moreno, cea mai importanta atractie turistica a Patagoniei argentiniene.

  Perito Moreno are 250 de kilometri patrati si s-a format din Campul de Gheata Patagonez, a treia rezerva de apa dulce a lumii, ca marime. Este unul dintre cei trei ghetari patagonezi care nu se retrage, ci inainteaza inca in lacul Argentino, pana in momentul cand devine un baraj, impartind lacul in doua. Neavand unde sa se scurga apa din Brazo Rico, una dintre cele doua parti ale lacului, creste, ajungand si la 30 m deasupra nivelului din cealalta parte. Enorma presiune a apei ajunge sa rupa barajul de gheata, intr-un spectacol al naturii care iti taie rasuflarea. Ciclul se reia si gheata incepe sa se formeze din nou, dintr-o parte a lacului in cealalta. Este un ciclu neregulat si imprevizibil. Intre o ruptura si cealalta, poate sa treaca un an sau un deceniu.

Ghetarul Perito Moreno

Ghetarul Perito Moreno

  O atractie turistica majora este si Tierra del Fuego (Tara focului), un arhipelag asezat in partea sudica a Patagoniei si intins pe aproape 48.000 de kilometri patrati. Este format din Isla Grande de Tierra del Fuego, plus cateva insule mai mici. Arhipelagul este despartit de partea continentala a Americii de Sud prin stramtoarea Magellan, iar cel mai sudic punct al sau este cunoscut drept Capul Horn. Faptul ca este cel mai sudic tinut al lumii, este de ajuns pentru ca Tierra del Fuego sa atraga mii de turisti, insa muntii, lacurile, padurile, raurile si neobisnuitele coaste marine au farmecul lor. Este un rai al schiorilor si al pescarilor din lumea intreaga, care gasesc aici locuri nespus de frumoase in care sa-si desfasoare activitatile preferate.

Arhipelagul Tierra del Fuego

Arhipelagul Tierra del Fuego

  In estul Anzilor se desfasoara cel de-al cincelea desert ca marime din lume, iar izvoarele fierbinti de aici garanteaza cel mai bun jacuzzi pe care l-ati incercat vreodata.

  Cu zilele sale nesfarsit de lungi, cerul albastru, climatul polar si o abundenta de viata salbatica, printre care pinguini si balene, Patagonia este Chile, insa nu asa cum il stim noi.

  Rasarituri si apusuri cum numai in indepartatele tari ale Sudului pot fi admirate imbraca intr-o lumina incredibila peisaje a caror frumusete nu poate fi descrisa in cuvinte.

  Contrastul dintre maretia alba si rece a ghetarilor alpini si reflexele rosii ale stancilor pe care se prelinge soarele fac din Patagonia unul dintre tinuturile cu cele mai frumoase privelisti din lume, de o grandoare naturala aparte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *