Petra-Iordania

Petra – orasul Rozei

 

Exista monumente grandioase ale lumii care, atunci cand in fine ajungi in fata lor te dezamagesc.Arata exact ca in fotografii si nimic mai mult.Petra e altfel. Ea depaseste toate asteptarile, dand impresia unui loc din alta lume, vechi de milenii. Petra ar fi putut fi cu usurinta creata intr-un studio cinematografic.

Petra, “orasul de piatra” ce impresioneaza pe tot pelerinul, este un sit arheologic aflat in sud-vestul Iordaniei. Orasul se intinde de-alungul poalelor Muntelui Hor, strabatand un lung defileu si intinzandu-se apoi pe laterala estica a vaii Arabah, cunoscuta sub denumirea de “Wadi Araba” – larga vale ce se intinde de la Marea Moarta si pana la Golful Aqaba.

Fosta capitală a nabateenilor se află în valea Petra, la 80 km de Marea Moartă, pe teritoriul Regatulu Iordaniei.  La 850 metri deasupra nivelului mării, au fost săpate în stâncă numeroase edificii monumentale şi camere funerare, temple, morminte de piatră, porţi, sculpturi care reprezintă lei, amazoane, zeiţe din panteonul nabatean şi personaje din mitologia greacă.

Orasul este renumit mai ales pentru arhitectura acestuia, sapata aproape in intregime in piatra muntelui pe care se sprijina majoritatea cladirilor.

Petra-Iordania

Petra-Iordania

Petra-Iordania

Petra-Iordania

Petra – o descoperire de importanta mondiala

Orasul, alaturi de intreaga zona, a ramas necunoscut lumii vestice pana in anul 1812, cand acesta a fost descoperit de catre exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt. Descoperirea exploratorului a fost descrisa intr-un sonet al lui John William Burgon drept “un oras rosiatic-trandafiriu vechi cat de jumatate de vreme”.

In scurt timp, orasul a captat atentia intregii lumi. Astfel, reprezentantii monumentelor mondiale, in cadrul programului UNESCO, au descris monumentul din valea Iordaniei drept “una dintre cele mai pretioase mosteniri culturale ale omenirii”. Astfel, in data de 6 decembrie 1985, orasul antic Petra a fost declarat monument mondial.

“Rekem”, numele antic al orasului Petra, este un nume care apare in Manuscrisele de la Marea Moarta, fiind asociat si cu Muntele Seir. Pe langa aceasta marturie, istoricul Eusebiu si Fericitul Ieronim mentioneaza si ei faptul ca “Rekem” este numele nativ al orasului Petra.

Acestia din urma se bazeaza pe autoritatea lui Iosif Flaviu, a lui Plinius cel Tanar si a celorlalti scriitori care au identificat orasul Petra drept capitala a nabataenilor – semiti vorbitori de limba aramaica – si centru al caravanelor ce se ocupau cu comertul.

Petra-Iordania

Petra-Iordania

Petra-Iordania

Petra-Iordania

Petra – sau – ingeniozitatea comerciantilor

Flancat de pereti masivi de piatra si aprovizionat cu apa dintr-un rau se strabate periodic locul, orasul Petra nu prezenta doar aspectul de fortareata naturala si sigura, ci era situat si la intersectia celor mai importante drumuri comerciale. Astfel, prin acest nod comercial treceau drumurile spre Gaza in vest, spre Bosra si Damasc in nord, spre Aqaba si Leuce Come peste Marea Rosie, si spre Golful Persic, peste desert.

Petra-Iordania

Petra-Iordania

Petra-Iordania

Petra-Iordania

Petra-Iordania

Petra-Iordania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *