pt

Piatra Neamt – oras simbol al Moldovei

Indiferent de anotimp, orasul aflat pe malurile Bistritei incanta turistii cu numeroasele sale atractii. Muzee, edificii culturale, o telegondola, o baza hipica si numeroase lacasuri de cult compun pe o suprafata de 77 kmp la poalele muntilor Cozla, Pietricica, Cârlomanu si Cernegura , masive ce nu depasesc 800 metri inaltime, frumosul oras Piatra Neamt , o resedinta de judet care si-a capatat pe merit titulatura de ,,Perla a Moldovei,,.

Piatra Neamt

Piatra Neamt

Muzeul de istorie -Piatra Neamt

Muzeul de istorie -Piatra Neamt

Repere culturale

Prima atestare documentara a regiunii provine din secolul al XV-lea , in timpul voievodului Alexandru cel Bun. Marturii arheologice ce apartin insa eneoloticului pot fi intalnite in cadrul muzeului de arta Cucuteni, inaugurat in 2005 in incinta impunatoarei cladiri ridicate la inceput de secol XX. De altfel , in intreg judetul Neamt, aflat in partea de nord-est a Romaniei , inconjurat de paduri , ape limpezi, creste de munte si dealuri domoale, este teritoriul cu cea mai mare densitate de asezaminte monahale din intreaga Europa si spatiul geografic cel mai des evocat in cartile de istorie si literatura romaneasca.

Devenit in timp un simbol al orasului, turnul clopotnita din incinta complexului arhitectural Curtea Domneasca , numit si turnul lui Stefan Cel Mare, a fost ridicat din piatra de rau in anul 1499, avand o inaltime de 20 de metri. Patru secole mai traziu i-au fost adaugate in varf un foisor de paza si un ceas. Ansamblul este completat de o biserica in stil arhitectural moldovenesc. Tot aici , in centrul vechi al orasului , turistii pot vizita si Muzeul de Arta care adaposteste expozitii permanente ale unor artisti renumiti , precum Nicolae Tonitza, Corneliu Baba sau Camil Ressu.

La poalele muntelui Cernegura se afla Scoala de Echitatie si Baza Hipica ,,Virgil Barbuceanu,,. Numerosi doritori sunt initiati la fiecare sfarsit de saptamana in tainele sportului ecvestru.

Piatra Neamt

Piatra Neamt

Probabil cea mai atractiva metoda de relaxare pentru turistii ajunsi in cochetulorasel o reprezinta plimbarea cu telegondola . Inaugurata in anul 2008, acesta strabate un traseu de aproximativ doi kilometri in 7 minute din dreptul Garii Piatra Neamt si pana pe muntele Cozla, la 632 metri altitudine. La poalele muntelui a fost amenajat si un micut parc zoo.

Delicioasele bucate moldovenesti incanta chiar si pe cei mai pretentiosi clienti. Odata ajunsi aici nu puteti rata puiul gatit cu mujdei  de usturoi sau smantana, placintele de cu varza, branza sau cartofi , parjoalele, scrobul cu ciuperci si gustoasele tochituri si ciorbe.

Oportunitatile de cazare sunt variate , atat in centrul orasului la hotelurile Ceahlaul, cat si in numeroasele cabane sau pensiuni aflate in apropiere. Preturile variaza, in functie de pachetul turistic ales , intre 80 si 150 lei/ noapte de cazare, cu sau fara mic dejun inclus.

Orasul Piatra Neamt merita vizitat si admirat pentru obiectivele sale turistice situate intr-un areal relativ restrans, cat si pentru bucolicul cadru in care se afla plasat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *