PARIS

Romantism in ” Orasul Luminilor “- PARIS

  Castanii in floare si terasele de sub copaci arata ca Parisul si aprilie sunt facuti unul pentru altul. Romantismul pluteste in aerul primavaratic al orasului inca din sec.XII cand Pierre Abelard s-a indragostit de eleva sa Heloise Fulbert; o poveste de dragoste atat de puternica, incat Josephine, sotia lui Napoleon Bonaparte, le-a pus alaturi ramasitele 700 de ani mai tarziu, in cimitirul Pere-Lachaise. De obicei, cimitirele nu sunt obiective turistice, insa acesta atrage mii de vizitatori anual, deoarece multi dintre cei ce odihnesc aici sunt figuri romantice : Bizet, Rossini, Apollinaire, Sarah Bernhardt, Maria Callas, Modigliani, Piaf, Proust, Jim Morrison si Oscar Wilde.

  Cuplurile in cautarea romantismului au ce vedea in Paris, de la privelistea din varful Turnului Eiffel, pana la o cina intr-o cruaziera pe Sena. Insa romanticii autentici se vor multumi cu o plimbare pe strazile in floare din Rive Gauche, in vechiul cartier Marais sau pe stradutele din Ile Saint-Louis. Vor gasi un coltisor linistit in Jardin du Luxembourg sau pe canalul St-Martin ori isi vor declara dragostea cu un  sarut pe Pont Neuf.

Croaziera pe Sena

Croaziera pe Sena

Ile Saint-Louis

Ile Saint-Louis

Cartierul Marais

Cartierul Marais

Pont-Neuf

Pont-Neuf

Canalul Saint-Martin

Canalul Saint-Martin

  Savureaza o café au lait in cafenelele de pe strazi sau ia o cina intima intr-un bistro, la lumina lumanarilor. Literatii viziteaza Shakespeare & Company, faimoasa librarie a lui Hemingway si Joyce din Rive Gauche, iar iubitorii de arta cerceteaza Beaubourgul. Cei interesati de viata boema a Parisului merg la Montmartre sa vada Moulin Rouge sau un spectacol de cabaret. Noaptea e plina de distractii, fie ca te imbraci sofisticat si mergi la somptuasa opera Charles Garnier, sursa de inspiratie pentru Fantoma de la Opera, fie la un concert intr-una din bisericile vechi ale orasului. Mai gasesti cluburi si baruri de jazz, ideale pentru inca o noapte fabuloasa in cel mai romantic oras al lumii, le beau Paris.

Libraria Shakespeare & Company

Libraria Shakespeare & Company

Opera Charles Garnier

Opera Charles Garnier

Moulin Rouge

Moulin Rouge

JURNAL DE PRIMAVARA

  In aprilie, simti din plin farmecul primaverii. Este inceputul sezonului estival, cand iei masa afara si mergi la primele concerte in aer liber. Sub cerul albastru persarat de nori, admiri arhitectura si sculpturile, te plimbi printre pictorii din Montmartre si vezi cum infloreste totul.

Pictori pe Montmartre

Pictori pe Montmartre

CINCI ZILE IN ORASUL LUMINILOR

  Un loc minunat de unde sa incepi este inima orasului, Ile de la Cite, unde poti urca in varful Catedralei Notre-Dame ca sa vezi panorama Parisului, apoi sa iei un vas de pe cheiul Pont Neuf.

  Dupa aceea, plimbandu-te prin Ile Saint-Louis si mergi la Bertillon pentru cea mai buna inghetata din Paris. Sau iesi din oras, spre cimitirul Pere-Lachaise.

Ile de la Cite

Ile de la Cite

Inghetata la Bertillon

Inghetata la Bertillon

Catedralei Notre-Dame

Catedralei Notre-Dame

Cimitirul Pere-Lachaise

Cimitirul Pere-Lachaise

  Pe Rive Gauche, viziteaza Musee National du Moyen Age, pentru a vedea minunata serie de tapiserie renascentista Doamna si unicornul, apoi ramai la cafenelele de pe Rive Gauche si mergi la libraria Shakespeare & Company.

  Fa un picnic sub copaci in Jardin du Luxembourg, apoi vezi arta franceza de secol XIX la Musee d’Orsay.

  Fa o excursie in Marais, unul dintre cele mai intime cartiere ale Parisului. Viziteaza apartamentul lui Victor Hugo, figura cea mai importganta a romantismului, in elegantul Place des Vosges.

Cafenele pe Rive Gauche

Cafenele pe Rive Gauche

Musee National du Moyen Age

Musee National du Moyen Age

Musee d’Orsay

Musee d’Orsay

Apartamentul lui Victor Hugo in Place des Vosges

Apartamentul lui Victor Hugo in Place des Vosges

  Pleaca devreme pentru a vedea cat mai mult din Louvre. Apoi hoinareste prin Tuileries, admirand nudurile de bronz ale lui Maillol, apoi indreapta-te spre Rue de Rivoli, unde gasesti cele mai bune magazine. La apus plimba-te pe frumosul Pont Alexandre III.

  Plimba-te prin Montmartre, apoi viziteaza Sacre-Coeur. Mai tarziu, ia metroul si du-te la Musee Rodin, unde poti vedea Sarutul si o incantatoare gradina de trandafiri. La apus, urca in Turnul Eifffel, pentru o ultima panorama asupra orasului.

Musee Rodin

Musee Rodin

Louvre

Louvre

Gradinile Tuileries

Gradinile Tuileries

Podul Pont Alexandre III.

Podul Pont Alexandre III.

Sacre-Coeur

Sacre-Coeur

SFATURI PRACTICE

  • Umpara Pariscape, cea mai importanta revista saptamanala de evenimente, pentru a fi la current cu ceea ce se intampla prin oras.
  • Nu uita ca muzeele sunt inchise lunea si uneori martea.
  • Ai in vedere ca Beauborg ( Centrul Pompidou ) se inchide la 22.00.
Pompidou Centre

Pompidou Centre

CALATORIA

 Parisul are doua aeroporturi : Orly si Charles de Gaulle. Cu trenul faci 45 de minute de la Charles de Gaulle la Gara de Nord, iar de la Orly la Quai d’Orsay faci 30 de minute.

TRANSPORTUL

 Metroul si liniile RER sunt mijloacele ideale de transport. Si taxiurile sunt disponibile.

CAZAREA

MASA

  Parisul este renumit pentru mancarea sa rafinata: briose cu unt, patiserie excelenta, sosuri bogate si branzeturi. Pentru pranz incearca La Palette, Rue de Seine o cafenea de atmosfera pe Rive Gauche.

  Seara savureaza stridiile afrodisiace de la Le Bar a Huitre; www.barhuitre.com

Le Bar a Huitre

Le Bar a Huitre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *