Salar Uyuni

Salar Uyuni – un loc mirific ce iti lasa senzatia ca te plimbi pe nori.

Salar Uyuni  este un minunat monument al naturii ce se afla in sud-vestul Boliviei, langa crestele Anzilor, in podisul Salina de Uyuni.

Aici pamantul si cerul par totuna, formele de relief sunt aproape inexistente, iar întreg peisajul pare o variatiune pe aceeasi tema de albastru infinit.

Totul este atat de alb, intins si gol, incat iti pare o imensa pagina de hartie care isi asteapta povestea.

Aflat la o altitudine de 3650 m , acesta este cel mai mare desert de sare din lume si pare o oglinda naturala uriasa. Albul imaculat provine de la cei 10.582 kilometri patrati ai platoului, acoperit cu un strat de sare de o grosime ce variaza între 2 si 20 de metri.

Salar Uyuni

Salar Uyuni

In timpul anotimpului ploios, norii si albastrul cerului se oglindesc in cei cativa centimetri de apa limpede , iar contactul luminii cu suprafata uda, iti lasa senzatia ca te plimbi pe nori. Este practic imposibil sa distingi unde se termina pamantul si unde incepe cerul.

Aflat in topul celor mai frumoase locuri din lume, Salar Uyuni include 3 lagune spectaculoase, renumite pentru peisajele de o frumusete rara: Laguna Verde, faimoasa pentru apa turcoaz, Laguna Blanca, a carei culoare alba provine de la mineralele din apa si Laguna Colorada, de culoare rosiatica.

Capacitatea intensa de a reflecta lumina,cerul foarte senin si aerul uscat  sunt doar cateva din caracteristicile ce fac din acest desert locul ideal de calibrare a intrumentelor de masura ale satelitilor artificiali .

Acest lucru se datoreaza faptului ca sarea reflecta lumina in spatiu iar conditiile atmosferice ofera posibilitatea unei precizii in masurare de pana la 5 ori mai mare decat deasupra oceanului.

Salar Uyuni

Salar Uyuni

Salar Uyuni s-a format dupace un lac enrom, numit Minchin, s-a evaporat treptat în ultimii 20 000 de ani. Ramasitele lacului sunt vizibile si astazi prin lacurile Poopo si Uru Uru, plus marele lac Titicaca ce sunt conectate între ele în timpul sezonului ploios, reconstituind o parte din suprafata lacustra a vechiului Minchin.

Trei sferturi din an, desertul nu primeste decat extrem de putine precipitatii, fiind practic lipsit total de viata. Stratul de sare, cu o grosime ce variaza între 2 si 20 de metri, este responsabil pentru suprafata uimitor de plata: odata ce apele din sezonul ploios topesc partea superficiala a depozitului de sare, acesta se transforma într-un enorm lac sarat, cu o adancime foarte mica. Repetat de mii de ori de-a lungul timpului, procesul a dus la aplatizarea aproape perfecta a desertului.

Cu aspectul unei enorme mari albe, Salar de Uyuni are în centru mai multe “insule”, varfurile unor vechi vulcani, care în alte vremuri ieseau dintr-o mare de apa, nu de sare. Fascinant în mijlocul unui pustiu uscat, varfurile stancoase sunt acoperite de corali fosilizati si de depozite sedimentare cu urme de viata marina.

Salar de Uyuni este cunoscuta însa ca o atractie turistica, mai ales datorita potentialului pentru fotografii reusite pe care îl dau relieful si atmosfera senina, dar si peisajul alb care pare ca nu se termina,

Aventurierii care vor sa viziteze saratura au în general ca punct de pornire orasul Uyumi, situat la doar cativa kilometri distanta de marginea saraturii, si pot innopta în unul dintre hotelurile construite din blocuri de sare extrase din fostul lac.

Unul dintre cele mai fascinante aspecte al acestei campii unice este faptul ca, in timpul anotimpului ploios, campia se tramsforma in cea mai mare oglinda naturala de pe Pamant.

Flamingo in Salar Uyuni

Flamingo in Salar Uyuni

In anotimpul cald, trei specii de pasari flamingo vin in Salar de Uyuni pentru a se imperechia.

Anual  de aici se extrag aproximativ 25.000 de tone de sare, – o zgaraietura superficiala in comoara salina avand in vedere ca specialistii estimeaza un contine  64 bilioane de tone de sare..

Sub sedimentele groase de sare se afla o alta bogatie: litiu; aproximativ 70% din rezervele de litiu ale lumii se gasesc in Salar de Uyuni, nefiind de mirare ca exista o intreaga industrie dedicata extragerii acestuia.

Datorita lipsei materialelor de constructie conventionale si distantei mari fata de orase, in zona campiei s-au construit numeroase hoteluri; acestea sunt facute in totalitate din blocuri de sare.

Pe alocuri, platoul salin scoate la iveala mici petice de pamant curat pe care cresc cactusi inalti cu brate imense. O zona aparent stearpa , se bucura de o activitate geotermala intensa: aproape 2 kilometri patrati  sunt acoperiti de vulcani noroiosi  si gheizere. “ Stalpi “ de sare se regasesc pe alocuri.

Salar Uyuni

Salar Uyuni

Zona are o clima temperata medie, relativ stabila, cu un maxim de 21° C in lunile noiembrie-ianuarie dar si un minim inregistrat in luna iunie de aproximativ 13° C. Noptile sunt reci pe tot parcursul anului cu valori intre -9 °C si 5 °C. Precipitatiile sunt destul de reduse, inregistrandu-se 1-3 mm/an intre lunile aprilie-noiembrie dar exista si un maxim de 70 mm/an in luna ianuarie.

Specialistii în turism recomanda vizitarea zonei mai ales în sezonul uscat, si anume aprilie – octombrie, ploile facand drumurile mai greu de practicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *