Taj Mahal

Taj Mahal – “Mausoleu pentru sotia prea iubita”

Taj Mahal este un monument in orasul Agra, India.

Taj Mahal-ul a fost construit de imparatul mogul Shah Jahan, in memoria celei de-a doua sotii Mumtaz Mahal, printesa persana musulmana. Imparateasa care era un bun sfetnic politic al imparatului, a murit dupa nasterea celui de-al 14-lea copil, alaturi de sotul sau, in timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur.

Moartea sa a afectat atat de mult pe imparat incat parul i-a albit in numai cateva luni. Inainte de ultima suflare ea l-a rugat pe imparat patru lucruri: sa-i construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa-si iubeasca fiii si sa-i viziteze mormantul la aniversare. Asa a jurat imparatul ca va construi un edificiu funerar maret si fara egal in lume.

Taj Mahal

Taj Mahal

Constructia Taj Mahal-ului a fost durat  22 de ani. 20 de mii de oameni au lucrat aici. Materialele erau aduse din intreaga Indie si din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei “flote” ce numara 1000 de elefanti. Arhitectul proiectului a fost iranianul Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit “simbolul dragostei eterne”. Cladirea “rasare” din peisajul roscat, asezata fiind pe o terasa de marmura alba care pune in evidenta uriasul dom si cele patru minarete. Ansamblul inchide in interior o gradina deosebit de frumoasa cu fantani arteziene iar aleea principala, care porneste de la intrarea impozanta, este strajuita de arbori ornamentali.

Interior Taj Mahal

Interior Taj Mahal

Complexul mai cuprinde in afara de palatul propriu zis si o moschee. Aparent s-ar putea spune ca sunt de fapt doua moschei, insa una dintre cladiri este construita doar pentru simetrie, intregul complex fiind construit simetric. Inauntrul domului se afla sicriul imparatesei incrustat cu pietre pretioase. Atat de stralucitoare sunt interioarele incat au fost descrise ca fiind “proiectate de uriasi si finisate de bijutieri”. Singurul obiect asimetric din interiorul domului este sicriul imparatului care a fost construit alaturi de cel a reginei, 35 de ani mai tarziu. Aceeasi marmura este intalnita si in camera mortuara, care prezinta sculpturi cu modele florale. Cu toate ca este un mormant, este adevarat – deosebit, pluteste intre cer si pamant cu formele lui simetrice perfecte si cu gradinile din jur reflectandu-se in oglinda lacului imprejmuitor. In fata acestor minuni, turistii raman realmente gura casca.

In 1983 Taj Mahal a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO si ramane si pana astazi printre cele mai vizitate si faimoase monumente din lume.

Odinioara capitala a Imperiului Mogul (sec. XVI – XVIII), Agra se afla la o ora si jumatate de mers cu trenul expres din New Delhi. Turisti din intreaga lume viziteaza zona, dar nu pentru ruinele fortaretei construite de acest imperiu, ci pentru a vedea cu ochii lor Taj Mahal-ul.

Interior Taj Mahal

Interior Taj Mahal

El este cel mai faimos monument din India, un templu magnific ce aminteste lumii de bogata civilizatie a unei tari care a fost treptat „inghitita” de industrializare. Taj Mahal-ul este cu adevarat cel mai bine pastrat monument mormant din lume. Poetul englez Edwin Arnold il descria ca fiind „nu un monument de arhitectura, ci dragostea unui imparat incrustata in piatra”. Este amplasat pe malul raului Yamuna, care servea ca mijloc de aparare a Fortaretei de la Agra, centru al Imperiului Mogul pana la mutarea capitalei la Delhi in 1637….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *