Transfagarasan

Transfagarasanul este drumul care serpuieste printre munti si nori.

Probabil ati auzit de un loc numit Transfagarasan sau altfel spus un traseu superb prin muntii Fagarasi, dar cred ca nu toti ati reusit sa-l vedeti pana acum .

Transfagarasan

Transfagarasan

Daca ai mers pe acest drum cu siguranta iti spui in sinea ta ca cei ce nu l-au vazut inca nu isi dau seama ce ar pierde daca nu ar merge sa il vada si sa simta ceea ce ai simtit tu mergant pe acest traseu extraordinar.

Transfagarasan

Transfagarasan

Cu o lungime de 90 km merge pe direcţia nord-sud a celor mai inalte formatiuni muntoase din Carpatii Meridionali, varfurile Moldoveanu şi Negoiu si face legatura intre orasele Sibiu si Pitesti.. Acest drum minunat a fost construit in 4 ani cu pretul vietii a cel putin 40 de muncitori si soldati.

Transfagarasanul este considerat de multi cel mai spectaculos si frumos drum din tara. Numele sau se trage cu siguranta din faptul ca acesta traverseaza Muntii Fagaras.

Inaltimea de 2042 m la care ajunge acest superb drum se apropie foarte tare de cea de 2145m la care ajunge un alt drum de vis din Romania si anume Transalpina.

Traseul strabatut de Transfagarasan incepe cum spuneam in apropiere de Pitesti si urca incet incet spre Cetatea Poienari, trece prin trei tunele scurte dupa care traverseaza Barajul Vidraru lasand lacul Vidraru in partea stanga apoi urca pana la Cascada Capra urmand sa traverseze muntele prin cel mai lung tunel din tara ( 887 m) spre lacul glaciar Balea .

Balea Lac

Balea Lac

Cand ajungi  la locul de unde incepe traseul deja simti adrenalina, iar curiozitatea este la cote maxime. Simtibucurie si in acelasi timp vraja acelui loc miraculous. Incep sa se vada munti imbracati intr-o mantie de nori in timp ce drumul serpuieste pe serpentine trecand pe langa minunate parauri cu apa pura pe langa cascade frumoase si galagioase.

Cascada Capra

Cascada Capra

Aproape de capatul drumului la o altitudine de 1500 m  ajungi  intr-un loc de unde se poate admira privelistea extraordinara a intregii vai .

Transfagarasan

Transfagarasan

O frumusete de nedescris, de parca privesti muntii  dintr-un avion.

“Decapotabile in Romania”, emisiunea pe care echipa “Top Gear” – Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May – a realizat-o in Romania spune despre Transfagarasan ca este cel mai uimitor drum pe care l-a vazut vreodata.

“Construit in anii ’70, acesta este Transfagarasanul. 6.000 de tone de dinamita au fost folosite pentru realizarea acestuia si 40 de vieti au fost pierdute. Dar de deasupra arata ca si cum fiecare curba a fiecarei mari piste de curse din lume a fost innodata pentru a crea o mare funda a perfectiunii automobilistice. “, spune Jeremy Clarkson aflat la volanul unui Aston Martin. “Acesta este cel mai bun drum din lume! Romania iti multumim ca ai acest drum. Putem sa ramanem aici pentru totdeauna?” a mai spus Clarkson.

Cateva date :

Au fost dislocate aproximativ 3 milioane de tone de roca

Au fost construite 830 de lucrari transversal

s-au folost 290.000 metri cubi de material de zidarie

41.000 metri cubi de roca s-au escavat pentru realizarea tunelului Capra- Balea

S-au folosit aproximativ 20 tone de dinamita

Inainte de constructia acestui drum muntii nu puteau fi traversati nici cu calul .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *