Viena

Vin si turta dulce de Craciun in Viena

Viena

Dintre toate orasele Europei, Viena are Craciunul cel  mai vechi cu putinta, care dureaza saptamani intregi, incepand cu venirea lui  Mos Nicolae la Christkindlmarkt. Unii spun ca dragostea pentru Craciun provine de la imparatii habsburgi, catolici pasionati care vedeau in nasterea lui Isus cea mai mare sarbatoare.

De secole, Viena se transforma in fiecare an iintr-un oras  al minunilor iernii, cu lumini licarind in noaptea cetoasa si piete de Craciun in tot locul, cum ar fi cea de la Palatul Schonbrunn. Din pietele pline de culoare poti cumpara obiecte artizanala, jucarii, decoratii si ornamente de pom, toate expuse cu grija. Pe masura ce te plimbi prin labirintul de tarabe, mirosul traditionalelor castanet coapte, al vinului cald condimentat ( Gluhwien ) al punciului de fructe cu vin ( Punsch) si al turtei dulci ( Lebkuchen ) se ridica in aer, tentandu-te sa incerci bunatatile de Craciun care au cladit faima pietelor vieneze.

Patinoar langa Rathaus (City Hall) - Town Hall . Photo by Roman Pfeiffer

Cand vine vorba de traditie, Vienna bifeaza toate categoriile : coruri din toata lumea cu repertorii bogate, spectacole special cu marionete si un ecran imens al scenei Nasterii. Dupa traditionalele  Ajunul Craciunului si Ziua de Craciun, petrecerea continua.. In Viena, Ajunul Anului Nou este o petrecere imensa, care rivalizeaza cu cea din  Times Square din New Iork : o piata imensa de Anul Nou se intinde pe o fasie de 2km, care leaga pietele orasului iar sampania curge in valuri. Sufletul petrecerii e in piata Catedralei Sf. Stefan, unde petrecaretii inchina paharul cu sampanie si valseaza toata noaptea ca profesionistii, dupa lectiile gratuite, pe care le-au luat in Neuer Markt.

Petrecerea nu s-a terminat ; Anul Nou e abia un preludiu pentru cele 300 de baluri care au loc in Sezonul Balurilor in ianuarie, o perioada care te face sa nu uiti niciodata ca acesta este orasul cel mai muzical din lume.

City Hall - Town Hall . Photo by Richard Hopkins

Schoenbrunn by www.wien.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *