Parcul national Yellowstone

Yellowstone – apa, roca si foc

Parcul National Yellowstone a fost intemeiat la data de 1 martie 1872 fiind primul parc national din lume. Se afla pe teritoriul a trei state federale nord americane,  96 % din suprafata parcului aflandu-se pe teritoriul statului Wyoming, 3 % pe teritoriul statului Montana si numai 1 % pe teritoriul statului Idaho.

Cele mai cunoscute si mai inalte gheizere din lume dar si cel mai mare  lac de munte se afla in parcul Yellowstone.

Aici se regasesc peste 10 000 de minuni geotermale. Yellowstone isi infaptuieste minunile cu ajutorul apelor ce se scurg in pamant. Platoul a fost  zdruncinat de mari eruptii vulcanice care au dat  nastere unui imens crater de 75 de kilometri .  Magma, sau roca topita, fiind cea care inca mocneste dedesubt, este cea care fierbe sub Yellowstone.

Parcul nationl Yellowstone

Parcul nationl Yellowstone

Expozitiile din parc arata ca apa de la suprafata isi croieste drum prin roca poroasa pana cand ajunge la stratul de roca extrem de calda de deasupra magmei. Caldura impinge apa inapoi, in sus. Unde gaseste un orificiu, se formeaza un izvor cald. Cand in roca exista obstacole care impiedica iesirea jetului de apa incalzita, presiunea apei creste si, astfel, se formeaza un gheizer. In alte locuri, apa este eliberata sub forma de vapori. Aceste orificii sunt numite fumarole. Vulcanii noroiosi bolborosesc datorita gazelor acide si apei care descompun solul in mal si argila. Ce spectacol!

Parcul national Yellowstone

Parcul national Yellowstone

Numele parcului provine de la numele fluviului omonim, Yellowstone, care este apa curgatoare cea mai importanta de pe teritoriul parcului. Parcul cuprinde si lacuri, canioane, rauri si lanturi muntoase. Lacul Yellowstone este unul dintre cele mai mari lacuri de mare altitudine din America de Nord si este centrat deasupra lui. Printre caracteristicile faimoase ale parcului Yellowstone se pot enumera, prezenta frecventa izvoarelor termale si a geysirelor, precum si existenta unor animale ca bizonul, ursi grizzli, lupi. In anul 1978 a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.

Yellowstone, cel mai mare ecosistem ramas aproape intact in zona temperata de nord a Pamantului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *